Dertien vragen voor Mick Nolte

Dertien vragen voor Mick Nolte

Naar aanleiding van het visieplan voor de openbare ruimte voor dat vorig jaar werd gepresenteerd, is Mick Nolte bezig om de Joodse begraafplaats beter onder de aandacht te krijgen. “Deze plek kan mooier en waardiger. Ik voel het een beetje als mijn plicht als Jood er aan bij te dragen  dat dit deel van de geschiedenis van Edam beter bekend wordt.”

1.    Wat is voor u volmaakt geluk?
“Een paar weken geleden heb ik een intens geluksmoment mogen beleven. Onze oudste kleinkinderen zijn op dezelfde dag samen Bar en Bat Mitswvah geworden, zeg maar de heilige communie voor joden. Het was een overweldigend, prachtig  feest. Dit soort aangelegenheden kunnen een beetje stijf van karakter zijn, maar dit was een warm bad van verbondenheid, liefde en schoonheid.”

2. Wat is uw meest typerende eigenschap?
“Ik kan mogelijkheden zien en daar enthousiast  van worden . Toen ik de kaart van de gewenste ontwikkeling van de kop van het Oorgat onder ogen kreeg dacht ik: jeetje, daar hoort toch ook de Joodse begraafplaats bij? Het is een onderdeel van onze geschiedenis dat er hier een Joodse gemeenschap en een Joodse gemeente is geweest. Deze gemeenschap heeft eeuwen vreedzaam geleefd tussen alle andere geloofsgemeenschappen in Edam en heeft bijgedragen aan de bloei van onze gemeente. De begraafplaats is het enige dat er van over is gebleven en dat verhaal kan zichtbaarder en voelbaarder worden.”

3. Welke activiteit gaat u het meest aan het hart in Edam-Volendam?
“De dodenherdenking op 4 mei bij het monument De Tochtgenoten bij de Joodse begraafplaats. Dat is prachtig van ingetogenheid en betekenis. Uit Amsterdam komt een aardige bescheiden voorzanger die zingt het gebed ter herdenking van de vermoorde Joden. Dat gaat door je ziel. En dan het prachtige kaddisj-gebed, door Marco de Groot uitgesproken  Het noemen van de namen van de weggevoerden brengt de verschrikking ieder jaar weer dichtbij. Dan is er een heel mooie stilte en sfeer daar op het Oorgat”.

4.   Zet u zich in als vrijwilliger?
“Het afgelopen jaar ben ik denk ik wel iedere dag min of meer intensief bezig geweest met het initiatief rond de Joodse begraafplaats. Ik heb heel veel aardige, zich betrokken voelende mensen van allerlei landelijke, regionale en plaatselijke organisaties gesproken die hebben bijgedragen aan het maken van een plan. Het is gelukkig veel meer gaan leven in Edam.”

5.          Welke verleiding kunt u niet weerstaan?
“Ik kan de verleiding niet weerstaan om te kijken hoe verbindingen die er al zijn werkbaar gemaakt kunnen worden. Ja, dat is het, er zijn veel draden en lijntjes verbonden met die plek aan het Oorgat en die wil ik meehelpen zichtbaar te maken en aan elkaar te knopen.”

6.     Hoe zou een ideale dag er uit zien?
”Ons jongste kleinkind heet Isidoor en hij logeert iedere week bij ons. Als hij ‘s morgens’ roept: Ama, Apa, ik ben wakker! Dan is dat het begin van een heerlijke dag. Hij mocht mee op de foto.”

7.    Wat is het beste advies dat u ter harte hebt genomen?
“Er heeft een poort gestaan bij de Joodse begraafplaats met daarboven in het Hebreeuws de tekst van Ezechiël 37. Dat gaat er over dat er een tijd zal komen dat alle doden weer op zullen staan en verzameld zullen worden. Ik zou heel graag willen dat dat prachtige gegeven in een eigentijdse vorm terugkomt.”

8. Wat is uw grootste prestatie?
“Dat is niet mijn prestatie, dat is een prestatie van een heleboel mensen samen: de oprichting van de Nieuwe School. Daar ben ik vanaf het allereerste begin en zo een vijftien jaar lang bij betrokken geweest.”

9.   Waar gaat uw favoriete reis naar toe?
“Anita en ik zijn geen grote reizigers. We hebben een huis in Frankrijk en het is heerlijk om ons daar samen terug te trekken. En het is heerlijk om daar ons uitgebreide gezin met kinderen en kleinkinderen of vrienden te ontvangen. En ook om ze weer uit te zwaaien.”

10.   Wat is uw favoriete plek in huis?
“ De kamer die uitkijkt op de Kaasmarkt in de namiddag als de zon schijnt. Het is een mooie hoge kamer en het zachte lage licht van de namiddag is prachtig. De zon op de bloemen, op de door Jochem van Drunen gewoezelde tafel en ook op mijn avondkrant.”

11.   Welke droom wilt u nog verwezenlijkt zien worden?
“Tsja, waar alle mensen van dromen. Dat we het met elkaar hier op aarde wat eerlijker en aardiger maken.”

12.    Wat is uw favoriete boek/serie/schilderij
“Het gebeurde op de HBS. Ik was denk ik 16 dat mijn leraar Nederlands vond dat ik het boekje De Uitvreter van Nescio uit de schoolbibliotheek maar eens moest lezen. Ik had nooit van Nescio gehoord en opeens las ik daar iets dat heel dichtbij komt.”

13.    Wat is uw levensmotto?
“Ik weet niet of het een motto is, maar ik zie zoveel meer liefde, betrokkenheid  en verbinding dan vaak tot uiting komt. Ik vind het fijn, ook in mijn werk, als ik daar iets mee kan. “

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook