Deel 5: De Triade en Fris Edam zijn weer met elkaar verbonden

Deel 5: De Triade en Fris Edam zijn weer met elkaar verbonden

Op feestelijke wijze opende burgemeester Lieke Sievers op woensdag 20 oktober de tentoonstelling Fris Springlevend! De N.V. Keramische Industrie Fris in Edam was tussen 1947 en 1969 een belangrijke werkgever voor vele vrouwen en mannen uit Edam en Volendam. Bovendien vielen de serviezen van Fris op in het grauwe naoorlogse Nederland door bijzondere vormen en aantrekkelijke kleuren. Het is nu ruim vijftig jaar geleden dat de fabriek moest sluiten, maar de schalen, borden, kopjes en vazen zijn nog steeds in trek via antiquairs en winkels op internet. Daarom wordt Fris in het zonnetje gezet met een bijzondere tentoonstelling in het Edams Museum en op vele andere locaties.

Tijdens de opening in de Burghwall waren diverse oud-werknemers en familieleden van de oprichter Gerrit Fris senior en junior aanwezig. Zij namen ook het boek Fris Edam, Keramiek 1947-1969 in ontvangst waarin wordt teruggeblikt op de geschiedenis van de fabriek en nagenoeg het gehele oeuvre in beeld wordt gebracht.

Bij monde van voorzitter Joost Waals toonde het Edams Museum zich zeer verheugd dat het project gedragen wordt door de Edamse samenleving en hij noemde als voorbeeld de inzet van vele vrijwilligers en de bijdrage van leerlingen van de De Triade. Waals kondigde aan dat het museum in de toekomst graag meer projecten in samenwerking met De Triade wil realiseren. Directeur Jeanine van Schendel nam deze uitnodiging met genoegen aan.

Onder begeleiding van styliste Marijke Schipper die de vormgeving van de presentaties voor haar rekening nam, maakten leerlingen van De Triade speciale etalagekisten, zoals deze in de jaren vijftig door Fris werden uitgeleend aan winkeliers. Ook ontwierpen zij de posters en brochures die nu door stad en land verspreid zijn.

Tussen De Triade en Fris Edam bestaat overigens een bijzondere connectie. De aardewerkfabriek kwam in 1947 vanuit Gouda naar Edam met steun van de Zuiderzeesteunwet. Dit betekende direct veel nieuwe werkgelegenheid op, in de topjaren werkten er ruim 100 medewerkers voornamelijk uit Edam en Volendam. Ook De Triade (voorheen Technische School Zuiderzee) werd opgericht met steun vanuit deze overheidssteun. Dit kwam omdat er dringend ambachtelijke opleidingen nodig waren. Door de afsluiting van de Zuiderzee moesten bijvoorbeeld veel Volendammer vissers op zoek naar een nieuwe vorm van levensonderhoud. Vele ambachtslieden en aannemersbedrijven in de regio hebben nadien hun opleiding bij De Triade genoten. Het is mooi dat met de wederopleving van Fris ook de belangrijke plek van De Triade in Edam en omstreken weer vol in de aandacht komt te staan.
Door Ove Lucas

Fris Springlevend!
75 jaar Fris Edam.
21 oktober 2021 tot en met 20 maart 2022.
Edams Museum en diverse andere locaties in Edam en Purmerend
Publicatie Fris Edam, Keramiek 1947-1969 (LM Publishers), € 19,50.  Te koop van ’t Pakhuys.

 
Burgemeester van Edam-Volendam Lieke Sievers opent de tentoonstelling Fris Springlevend! in het Edams Museum. Links art-director Marijke Schipper. Rechts voorzitter van het museum, Joost Waals.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook