Debatbattle laat jongeren meedenken over gemeentelijk beleid

Debatbattle laat jongeren meedenken over gemeentelijk beleid

‘Van discussiëren kun je leren’.  In een professionele setting hebben de meest ‘spraakmakende’ leerlingen van het Don Bosco College en de Triade elkaar bevochten op het podium van PX. Dit in het kader van het opstellen van een omgevingsvergunning voor de gemeente, die probeert zoveel mogelijk meningen van burgers te verzamelen. Zelf vonden ze zich nog iets te jong om over toekomstplannen te praten. De discussie kreeg pas vuur toen het ging over de maatregelen om de jeugd onder de 18 uit de horeca te weren. Een onderwerp dat buiten de kaders viel.

Met stellingen over duurzaamheid, toekomstig werk en wonen, groen en parkeren konden jongeren hun mening geven. Het debat kwam aarzelend op gang om los te branden toen het over een onderwerp ging dat dicht bij de jeugd staat. Want uitgaan is verworden tot thuiszitjes, waar volgens de meeste jongeren juist meer gedronken wordt dan in het café. “We willen een speciale jongerenbar.” Hoewel het onderwerp niet binnen het gebied van de omgevingsvergunning valt, zegde burgemeester Sievers toe om met de jeugd in gesprek te gaan.

Ook vinden jongeren dat er weinig begrip is voor het ’s avonds ‘rondhangen’ van vriendengroepen. “We willen meer vermaak’’. Als het om wonen gaat denken de meeste deelnemers dat zij in de gemeente blijven wonen. Al is echte hoogbouw door de meeste niet gewenst. Ondanks de schaarse ruimte.

Revolutionaire ideeën kwamen niet naar voren deze ochtend. Maar het pleidooi voor een autovrije zone in de gemeente en meer belasting voor grote bedrijven kreeg veel steun. Onenigheid was er over duurzaamheid. Waar de een vond dat je juist het verschil kon maken als Nederland (voorbeeldfunctie), vond de ander dat we niet zo snel van stapel moeten lopen.

Ook de volle zaal met leerlingen kon meedoen. Een microfoon ging van hand tot hand, maar doorgaans durfde weinig aanwezigen de handschoen op te pakken. Van de ‘debathelden’ ging de bokaal voor beste spreker naar Damian. Met name zijn inbreng over parkeren onder groen werd gewaardeerd door de jury. ‘Durf ook de niet altijd meest populaire verhalen te vertellen”, was de conclusie. Jurylid en burgemeester Lieke Sievers en wethouder Wim Runderkamp willen binnenkort nog eens met de leerlingen in gesprek om standpunten uit te wisselen.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook