De Zorgcirkel wil heel graag een nieuwe woon-zorgvoorziening terug in Edam

De Zorgcirkel wil heel graag een nieuwe woon-zorgvoorziening terug in Edam

“We maken ons juist hard voor nieuwbouw”

De aangekondigde verhuizing van bewoners uit het hoofdgebouw van De Meermin heeft de laatste maanden tot onrust geleid. Inwoners vragen zich af of het verzorgingstehuis uit 1974 nog wel zal terugkeren. En hoe verbind je de mensen die in de aanleunwoningen blijven wonen? Gina Sombroek is sinds maart 2020 de nieuwe regiodirecteur van de Zorgcirkel Edam-Volendam. “Wij willen in samenwerking met de gemeente en lokale  wooncorporaties komen tot herontwikkeling op dezelfde grond.”

De Zorgcirkel telt in Edam-Volendam diverse locaties. In Volendam gaat het om de Gouwzee en het Sint Nicolaashof. In Oosthuizen is er De Seevanck en wordt intensieve zorg geboden in De Notaris. “Daarnaast zijn wij een grote aanbieder van thuiszorg, ook in de gemeente Waterland.”

Gina Sombroek vertelt dat het besluit om het oude verzorgingstehuis te gaan verlaten mede is ingegeven doordat de uitspraak op de lopende rechtszaak tegen Vestia, eigenaar van het pand, keer op keer door het gerechtshof  wordt uitgesteld. De Zorgcirkel wil dat er op de plek van De Meermin nieuwe woningen voor ouderen met een zware zorgvraag ontwikkeld worden.  . “Er loopt al vele jaren een zaak over de huursituatie. . Wij als Zorgcirkel hebben aangegeven dat wij menen dat het complex door Vestia overgedragen moet worden  . Om uiteindelijk in samenwerking met de gemeente en lokale woningcorporaties te komen tot een toekomstbestendige woon-zorgvoorziening op dezelfde locatie, waar een zorgbestemming op rust.”

Maar dit jaar is – niet voor het eerst - de uitspraak weer uitgesteld. De reden is niet  duidelijk. 

Met name het huidige comfort en de werkomstandigheden liggen ten grondslag aan de wens om een nieuw gebouw te realiseren. De kamers beschikken bijvoorbeeld over kleine badkamers, in de zomer is het binnenklimaat slecht (warm) en ook de gangen en andere faciliteiten zijn klein, gedateerd of gewoonweg niet meer geschikt. Twee jaar geleden heeft nog wel een door de Zorgcirkel zelf bekostigde  kleine renovatie  plaatsgevonden. “Maar dat betreft met name de entree.”

Het hoofdgebouw biedt in principe plaats aan 60 bewoners. Op dit moment zijn hiervan 38 kamers benut. “Die bewoners hebben we – op dezelfde dag als de medewerkers – ingelicht over de plannen om het gebouw te verlaten.”

Volgens Gina Sombroek reageerden de meeste bewoners/familie realistisch. “Eind 2020 wordt in de Broeckgouw een gloednieuw woon-zorgcomplex met een wijkontmoetingscentrum geopend. Mensen kunnen zelf aangeven of ze daar naar toe willen of naar elders. Wij proberen uiteraard zoveel mogelijk die wensen als uitgangspunt te nemen.”

Later is ook gepraat met de inwoners en familie van de bewoners van de aanleunwoningen. “Deze woningen verkeren in een betere conditie. Vandaar dat deze bewoners kunnen blijven.”

Na deze gesprekken ontstond enige ophef. De bewoners van de aanleunwoningen maken gebruik van verschillende faciliteiten in het hoofdgebouw. Die vallen weg met het verlaten van het hoofdgebouw.

“Maar we zijn met iedere individuele bewoner aan het inventariseren wat hij/zij  belangrijk vindt. Daarvoor proberen we in de omgeving alternatieven te vinden. We verwachten hierin te slagen. En dat geldt ook voor de thuiszorg-post die nu in het hoofdgebouw is. De zorg in de aanleunwoning wordt immers geleverd vanuit de thuiszorg, nu ook al. Daar verandert niets in. Ondertussen wachten we op een uitspraak van de rechter en spannen ons in om een doorbraak te realiseren. “We maken ons samen met de gemeente hard voor nieuwbouw. Het liefst zo snel mogelijk. Ook in Edam neemt de behoefte toe als gevolg van vergrijzing. Hopelijk komt er nu snel een doorbraak.” 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook