De vrijwilliger maakt het verschil bij VluchtelingenWerk

De vrijwilliger maakt het verschil bij VluchtelingenWerk

Vluchtelingen die in de gemeente Edam-Volendam komen wonen, worden begeleid door VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland. De vrijwilligers bieden begeleiding bij de huisvesting, integratie, taal en werk. Ook organiseert VluchtelingenWerk activiteiten zoals Ontmoet Ons, waarbij de nieuwkomers en bewoners elkaar kunnen leren kennen tijdens een door vluchtelingen gemaakt buffet.

Nadat vluchtelingen vanaf een asielzoekerscentrum naar een eigen woning (in een vaak onbekende gemeente) verhuizen, worden zij begeleidt door maatschappelijk begeleiders. Daarnaast zijn er nog veel meer inspirerende vrijwilligersfuncties: zo kun je vluchtelingen helpen met het oefenen van de taal in de praktijk of de klas, hen coachen richting een (leer-)werkplek of studie of extra aandacht geven aan het bijhouden van een goede administratie.

Waarom vrijwilliger worden?
Je begeleidt mensen bij het opbouwen van hun nieuwe leven in Nederland. Je kunt je ervaring inzetten en nieuwe (werk)ervaring opdoen. Je werkt (vaak) in een team. Je volgt een cursus en hebt toegang tot interessante online-modules. Je doet ervaring op met andere culturen. Je werkt in of vlakbij je eigen woonplaats. Je maakt echt het verschil!
Wil jij echt iets voor iemand betekenen? Vind je het leuk om met mensen met verschillende culturen om te gaan?
VluchtelingenWerk is op zoek naar maatjes die de nieuwkomers in de gemeente wegwijs willen maken in hun omgeving en in de samenleving. Daarnaast zoekt VluchtelingenWerk ook maatjes die vluchtelingen willen begeleiden bij het ontwikkelen van financiële vaardigheden voor een ordelijke thuisadministratie, omgaan met digitaal betaalverkeer en leren vooruit denken/plannen in hun uitgavepatroon.

Het leren van de taal is een van de eerste en belangrijkste zaken voor vluchtelingen om in Nederland een nieuw bestaan op te kunnen bouwen. Naast dat men naar een inburgeringsschool gaat, helpen taalcoaches met het leren van de taal. Er is een grote groep zeer betrokken taalcoaches. Voor het begeleiden van de taalcoaches en het koppelen van vluchtelingen en taalcoaches aan elkaar is VluchtelingenWerk op zoek naar een vrijwillige taalcoachcoördinator om samen met de huidige coördinator taalcoaches te ondersteunen bij hun belangrijke taak.

Voor aanmelden en informatie kunt u mailen naar nhovsepyan@VluchtelingenWerk.nl en/of wdoornbos@VluchtelingenWerk.nl. of bellen naar 0613494846 of 06 38928248. Op woensdagmiddag is er inloopspreekuur van 13.00 tot 15.30 in het wijksteunpunt in de bibliotheek in Edam, daar bent u altijd welkom voor informatie.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook