De verbouwing van Pieter Claesstraat 20 “Na Kaaspop waren we meteen verkocht!”

De verbouwing van Pieter Claesstraat 20 “Na Kaaspop waren we meteen verkocht!”

Zij wilde maximaal een half uur van haar geboorteplaats Wervershoof wonen, en hij op niet meer dan een half uur van Amsterdam zitten, dan kies je dus voor een middenweg. Zo zijn Uira en Talitha een kleine maand geleden in Edam komen wonen, na een korte, maar zeer intensieve periode van verbouwen. Hoewel ze voorlopig nog niet klaar zijn, voelen ze zich al helemaal thuis.

“We wonen nu bijna een maand,” vertellen Uira en Talitha. De keuze op Edam, letterlijk tussen het dorp en grote stad in, was snel gemaakt. “We zijn in acht plaatsen hier in de buurt gaan kijken. De ene had geen school, de andere geen supermarkt of miste gewoon sfeer. Uiteindelijk bleven Middenbeemster en Edam over. De leidinggevende van Uira woont ook in Edam en raadde ons aan met Kaaspop te komen kijken, toen waren we meteen verkocht. We werden al spontaan een paar keer aangesproken en dat is gewoon waar we naar op zoek zijn: ik wil een praatje kunnen maken in een supermarkt en vriendelijkheid op straat.”

Ruim 100 m2 stucwerk
Er moest voor de verhuizing wel veel gebeuren. Uira: “De bewoners hadden hier vanaf het begin gewoond, dus dat betekende stucwerk uit de jaren 70. Als je ergens ging boren, zat je meteen in drie lagen behang uit de vorige eeuw.” Talitha vult aan: “Het stucwerk was van de golfjes, of klodders, echt niet meer van deze tijd, daar moesten we ook echt wel doorheen kijken toen we het huis kochten. We hebben dus alles laten doen, meer dan 100 m2 stucwerk.” Uiteindelijk is niets onaangeroerd gebleven. “Echt alles is aangepakt, dat hebben we in 2,5 maand gedaan, dus nu zijn we wel moe. Op dagen dat we nu allebei vrij zijn, pakken we wel onze rust. Natuurlijk doen we af en toe iets, zetten hier en daar wat puntjes op de i, maar zonder te veel druk. Eerst moesten we echt door, door, door, omdat alles voor de verhuisdatum gedaan moest zijn. Gelukkig hadden we veel hulp van familieleden, dan kan je ook veel werk verzetten.”

Weinig tegenvallers
Veel tegenvallers waren er niet tijdens het klussen. “Behalve een vloer die na een keer schuren nog eens over gedaan moest worden, viel het mee. We hadden rekening gehouden met houtrot, maar dat was helemaal niet zo, behalve de dakkapel, die wordt deze maand nog vervangen.” De grootste tegenvaller kwam eigenlijk toen ze er net twee dagen woonden en de cv-installatie ermee ophield. “Iedereen vroeg of we lekker aan het genieten waren in ons nieuwe huis, maar eigenlijk niet dus. We hadden alleen een kleine elektrische kachel, dat is heel droevig hoor. We moesten een paar dagen wachten op de monteur, dat voelde als een eeuwigheid. Gelukkig is dat nu allemaal verholpen en kunnen we wel volop genieten.”

Zonnepanelen
De badkamer en het toilet waren recentelijk al verbouwd, dus blijven zoals ze zijn. “Dit najaar wordt behalve de dakkapel vervangen en alles geschilderd buiten. Er zullen ook nog zonnepanelen komen. Aan de achterkant willen we graag nog een aanbouw, zodat we net wat meer ruimte hebben. Een van de woningen die we bezichtigd hadden, had ook een dergelijke aanbouw. Dus toen we hier kwamen kijken, leek het toch wat krapper, we misten die extra ruimte. Ergens begin volgend jaar hopelijk kunnen we hiermee verder gaan, tot die tijd laten we de keuken gewoon zoals hij is. Tot slot willen we dan graag de tuin aanpakken. Ik wil niet alles meteen dichtzetten, maar nu hebben we wel heel veel inkijk. Het is wel zeker dat het grind eruit gaat! Dat is eigenlijk vooral een grote kattenbak. Het staat gratis af te halen op Marktplaats en er zijn al zeker zes mensen geweest. Als we daar iemand nog blij mee kunnen maken, graag, er ligt nog genoeg.”

Voelt als thuiskomen
“Het is jammer dat je van buitenaf nog niet kan zien hoe mooi het binnen geworden is. We hebben zoveel gedaan, het is zo anders geworden. Als straks de aanbouw en de tuin klaar zijn, dan is het plaatje echt helemaal af. We kunnen niet wachten, gelukkig voelt het al heel goed om hier te wonen. De mensen zijn relaxed en vriendelijk. Binnen een dag stond de buurvrouw al op de stoep met een uitnodiging voor een buurtfeest en van een andere buurman konen we een ladder lenen. Iedereen is heel vriendelijk, dat voelt echt als thuiskomen.” Uira vult aan: “Ik woonde hiervoor in Amsterdam, een fantastische stad met een bruisend uitgaansleven, maar ik ging daar niet meer heen. Je komt nu in een fase waarin je lekker in de tuin wil zitten. De stad is super individualistisch, een dorp is meer ons kent ons. Hier wonen mensen al hun hele leven, maar er zijn ook veel inwoners die van buitenaf komen, dat zorgt ervoor dat de sfeer heel open is. Dan moet je elkaar verwelkomen en dat doe je samen.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook