De verbouwing van Nieuwehaven 7

De verbouwing van Nieuwehaven 7

“Het is belangrijk om tijdens een verbouwing ook iets zelf te doen”

Als je je aan de inrichting begint te irriteren, dan is het tijd voor verbouwen, stellen Thom van der Woude en zijn vrouw Gré Hoogland. De houten vloer was te donker, de schouw veel te groot en het halletje was maar vervelend. Nu hebben ze een nieuw huis. De verbouwing is eigenlijk helemaal goed gegaan, maar toch toen ze het niet nog een keer.

“We wonen hier nu vijf jaar,” vertelt Gré. “Toen we kwamen wonen hebben we alleen boven verbouwd. Daar hebben we onder het schuine dak een bedstee laten maken. Zo bespaar je veel ruimte en het is zo gezellig.” Thom vult aan: “Je hoeft ook je bed niet op te maken, je doet gewoon de deurtjes dicht.” Nu heeft de woonkamer een kleine metamorfose ondergaan. Thom vertelt: “Aan de voordeur zat een soort halletje, dat was heel vervelend. Die hebben we eruit laten jekkeren. Net als een grote schouw midden in de kamer. Daarachter vonden we een bouwgeschiedenis van vier voorgaande schouwen. Ze hadden steeds een nieuwe toegevoegd zonder iets weg te halen, dan wordt het alleen maar groter.” Ook de trap moest eraan geloven. Gré: “We hadden een grote, open draaitrap, die niet alleen veel ruimte innam, maar ook altijd stoffig was.”

Op 7 oktober is gestart met slopen. “Er stond een grote container voor de deur en ze zijn drie dagen bezig geweest. In totaal is er meer dan 6 kuub aan puin uit het huis gekomen.” Omdat ze nou eenmaal toch bezig waren, is ook de vloer vernieuwd. Na een korte discussie is ervoor gekozen om de tegels vanuit de keuken door te laten leggen in de woonkamer. Het kleurrijke ruitpatroon heeft Thom vooraf helemaal uitgetekend. “Op die manier weet je hoeveel er nodig zijn. We hebben precies de juiste tegels gevonden, het is net alsof het in één keer gelegd is.”

Ook aan de wand zijn er tegels in de vorm van een lambrisering gekomen. Witte tegels afgewisseld met delfts blauwe. “De tegeltjes komen uit het appartement in Amsterdam van de ouders van Thom, die hij er persoonlijk heeft uit gesloopt. Ik was er meteen weg van toen ik ze zag. Sommige waren een beetje stuk, dat hebben we laten maken. Hier en daar kun je de scheurtjes nog zien, maar daardoor is het net of ze er al heel lang zitten.” Thom vult aan: “Niet tegen anderen zeggen hoor, maar ze zijn gewoon uit de jaren 50. Mijn ouders hadden in die tijd hun huis helemaal ouderwets ingericht, dat kon toen heel gemakkelijk omdat iedereen overging op een moderne inrichting.”

Voorheen was er in de woning weinig verlichting, omdat aan te brengen moet het plafond er eerst uit. Daar was nu het moment voor. Het nieuwe plafond is door Thom zelf getimmerd. “Dat was even passen en meten, het huis staat namelijk schuin. De balken volgen de pui en de planken van het plafond de zijmuren.” Behalve het plafond, maakt Thom ook de kast onder de trap en de nieuwe meterkast zelf. “Ik heb dat wel vaker gedaan, ik vind het leuk dat ik nog weet hoe het moet. Daarom wil ik het ook zelf doen: ik wil de vreugde en het plezier ervaren dat dit me nog lukt. Vroeger deed ik ook het elektra- en tegelwerk zelf, maar dat heb ik nu laten doen. Omdat ik het niet dagelijks doe, moet ik overal over nadenken. Het timmeren van de kast heeft gelukkig geen haast.”

Nieuw in de woonkamer het vuurduveltje, een klein houtkacheltje op de plek waar de schouw heeft gestaan. “Deze kacheltjes komen uit de 19de eeuw en werden overal gebruikt waar geen verwarming was. Ze werden voor van alles en nog wat gebruikt, van de was tot het eten koken. We kennen ze vooral omdat ze ook op de botter meegingen als kachel. Ze waren de vervanging van open vuur, moet je nagaan, op een houten boot, dan was dit wel iets veiliger. Omdat hij zo klein is, kan je hem zo oppakken, misschien kan ik er met Waterdag wel visjes op bakken buiten.”

Straks moet de kast nog geverfd, dat doet op haar beurt Gré: “Het plafond heb ik al gedaan, dat was echt en kloteklus. Ik was drie minuten bezig toen ik dacht: Greetje, dit had je door iemand moeten laten doen. Het zijn ruwe balken en er kwam geen eind aan, maar ik heb doorgezet.” Het is belangrijk om tijdens een verbouwing altijd ook iets zelf te doen, aldus Thom: “Niet uit kostenbesparing, maar omdat je nieuwe huis dan meer van jou wordt. Je kunt alles bedenken en laten uitvoeren door een aannemer, maar dan kom je nooit meer terug in je huis. Als je ook iets zelf doet, blijft het van jezelf.”

Eigenlijk is alles goed gegaan. Gré: “Tijdens de kermis had ik al een knoop in mijn maag: help, die verbouwing! Het is zo snel gegaan dat ik weer moest wennen aan mijn huis, zo anders was het. Nu pas voelt het weer een beetje als ons huis, zeker nu we alle spullen kunnen terugzetten op hun oude plek. Het is me ook echt meegevallen, ik doe het alleen niet nog eens.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook