De verbouwing van Jan van Wallendalplein 25

De verbouwing van Jan van Wallendalplein 25

“Niets is hier recht!”

Als je van jezelf weet dat je totaal niet handig bent en in een huis woont in oud Edam, waar geen enkele muur recht is, dan ben je afhankelijk van anderen als je iets in huis wil veranderen. Gelukkig wist Nicolas van Troostenburg de Bruijn bij wie hij hiervoor moest aankloppen en inmiddels is zijn nieuwe aanbouw bijna klaar en komt er een einde aan jarenlang verbouwen en klussen.  

“Achter het huis zat een soort schuurtje, met daarin een badkamer,” vertelt Nicolas. De schuur liep aanvankelijk door tot aan de waterkant. “Het was allemaal heel scheef, we gaan er vanuit dat het hieronder niet geheid was, de muren gingen hangen in hun eigen gewicht, waardoor alles nog meer aan het zakken ging. Constructief was het gewoon niet zo tof, maar het is ook het terrein. Het hele pleintje heeft er last van dat we een beetje richting het water zakken. We zijn begonnen met alles weghalen en er nieuwe palen onder laten zetten, zodat het huis niet helemaal in elkaar stort. Toen de palen eronder stonden was de constructie al steviger dan hij ooit is geweest. Je kunt zien, als je in de tuin staat, dat we een groot hoogteverschil hebben ondervangen. Onder de ingang van de aanbouw zit denk ik 15 cm en aan de waterkant al bijna 25 cm.”

Voormalige bakkerswoning
De woning stamt uit ongeveer 1900 en is een oude bakkerswoning. Sinds 2012 woont Nicolas hier met zijn dochter Amelie. “Hier zat vroeger Bakkerij Vink. Ze woonden hier met 14 man. Er komt nog wel eens iemand kijken van de familie en ik heb ook foto’s van vroeger gekeken. Zo weet ik dat hier in de tuin een oude waterput heeft gezeten die ze vol hebben gegooid met puin en oud speelgoed om dicht te maken. Tijdens de verbouwing van de keuken zijn we de oude oven en het turfluik nog tegengekomen.”

Donker hol
De keuken was het eerste project. “Dat was een donker hol, met een schuine muur en een smal deurtje met een nog smallere drempel waar je steeds je nek over brak. Dat hebben we als eerste aangepakt. Er is meer licht gekomen en in het hoekje heeft een vriend van mij een fantastische kast gemaakt op maat die eigenlijk alles over dit huis zegt: geen plank in die kast is hetzelfde, niets is recht, behalve de hoek.”

Geen makkelijke opdracht
Het opnieuw bouwen en inrichten van de aanbouw is een van de laatste stappen in de grote verbouwing. “Niets is hier recht, je kan dus niet werken met een bouwtekening waarop je een plan hebt liggen van wat je gaat bouwen. De jongens hebben een geduld van jewelste. Steeds opnieuw moeten ze kijken en bedenken hoe ze iets moeten oplossen. Ik ben heel blij met deze mannen van Mathijs Timmerwerken. Ze gaan heel flexibel om met het ad hoc vinden van oplossingen. Natuurlijk zijn ze af en toe gefrustreerd en hoor ik iemand schelden, maar dat vind ik ook een goed teken. Dat betekent dat ze erom geven en dat ze goed werk willen afleveren. Ik heb het ze ook niet echt makkelijk gemaakt.”

Poort uit India
De ruimte in de aanbouw is compact en wordt optimaal benut. Een complete badkamer met toilet, wasbak, inloopdouche en ligbad. Aanvankelijk was het plan het door te laten lopen tot de keuken, maar er komt tussen beide kamers een bijkeuken. De ingang van de badkamer is een grote, antieke houten poort uit India. “Dit was de enige wand die wel recht was, het moest natuurlijk wel een beetje een uitdaging blijven, dus heb ik tempeldeuren besteld. Dit soort deuren zie je vaker bij sauna’s, zoals in de Beemster. Dat is toch super gaaf? Een badkamer helemaal naar je eigen smaak inrichten, dat doe je niet zo vaak in je leven, dan wil ik er ook wel iets moois van maken.”

Onhandig
“Ik ben heel benieuwd om straks de uitwerking te zien van wat ik allemaal bedacht heb. Je hebt natuurlijk een bepaald idee gehad en van alles besproken, maar je ziet het pas echt als het klaar is. En het woongenot dat er gaat komen: een badkamer die nieuw is, recht, zonder dat iets aanloopt of je bang hoeft te zijn dat er een tegel uit dondert. Het lijkt me ook wel weer lekker om wakker te worden zonder mannen die hier aan het werk zijn, niets ten nadelen van ze hoor! Ik durf te zeggen, na veertig jaar, dat ik echt onhandig ben. Dan ben je afhankelijk van iemand die mijn kronkels en hersenspinsels voor me uitvoert, maar dan moet je ook nog iemand treffen die dat begrijpt. Met deze jongens was dat echt een feest, die kijken niet op van vijf scheve muren. De volgende klus is het isoleren van het dak, ergens volgend jaar en dan is het meeste precies zoals ik het wil hebben. Een woning is oud Edam is charmant, maar het verbouwen intensief, maar daar kies je voor.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook