De verbouwing van Groot Westerbuiten 14 “Hierna een huis voor onze dochter’

De verbouwing van Groot Westerbuiten 14 “Hierna een huis voor onze dochter’

Toen ruim drie jaar geleden Glenn Scheers naast Reinoud van Maanen kwam wonen in de Grote Kerkstraat, was dit het begin van een mooie samenwerking. Regelmatig kwam Reinoud even kijken bij de verbouwing van zijn buren. “Ik zag hoe mooi het werd, dus toen ik april dit jaar een opknapper had gekocht, wist ik wie ik zou vragen.” Nu zijn ze samen druk bezig met een grote verbouwing, waar geen centimeter onaangeroerd blijft. “Eigenlijk zijn we gewoon buurman & buurman.”

“We hadden een erfenis en het leek ons een mooie investering om iets te kopen voor de kinderen,” vertelt Reinoud van Maanen. Dat werd een woning aan het Groot Westerbuiten die al langer te koop stond. Zijn zoons Sam en Huub van 24 en 21 jaar zullen hier straks komen wonen. Er moest een hoop aan gebeuren, maar dat is niet erg, verbouwen is namelijk iets dat Reinoud graag doet. Wel heeft hij hiervoor de hulp ingeroepen van een timmerman, en niet zomaar een, namelijk zijn buurman Glenn Scheers die sinds begin dit jaar als zelfstandige werkt onder de naam GS Timmerwerken. Glenn: “Tijdens de verbouwing in de Grote Kerkstraat merkten we al snel dat goed klikt tussen ons, dat is hier helemaal tot zijn recht gekomen.”

Geen druk
Het is een mooie locatie, heel ruim en licht, een stuk langer dan je op het eerste gezicht denkt. Reinoud: “Ik wist dat het niet best was, maar we kwamen er eigenlijk al snel achter dat we gewoon helemaal opnieuw moesten beginnen. Eind april kregen we de sleutel en we zijn eerst gaan slopen. Hoe meer ik weg haalde, hoe meer problemen er aan het licht kwamen. Dan kwam Glenn met adviezen en keken we samen hoe we verder gingen. Ik werk graag met mensen die hun vak leuk vinden en zelf ook met ideeën komen, zoals Tom Huider, John Uitentuis, Jack Berkhout en dus ook Glenn.” Glenn vult aan: “Het is leuk dat jij daar weer voor open staat. Er zit geen druk op, dan kun je op een andere manier gaan bouwen. Samen kom je dan tot hele leuke ideeën waar het gewoon mooier van wordt. Bovendien kun je elkaar aanvullen, dat maakt het zo leuk.”

Bijzondere vondst
“Eerst hebben we een nieuwe tussenwand naar de buren geplaatst, het was alsof we naast elkaar stonden.” De ketel hing in de slaapkamer boven. “Niet heel praktisch, die hebben we dus naar beneden gehaald en een nieuwe kast voor gemaakt waar ook de droger en wasmachine komen.” Tijdens het opnieuw trekken van de leidingen in de kruipruime werd nog een bijzondere vondst gedaan. “Een oude vieze pornoband, onder het bad lagen nog twee dvd’s van hetzelfde kaliber, ik denk dat het een grapje was van de vorige verbouwing, we hebben er in ieder geval ontzettend om kunnen lachen.”

Verzakt
De bovenverdieping aan de voorkant was verzakt. “Waarschijnlijk door de dakkapel, sommige balken ontbraken gewoon. De dakkapel was zelf nog goed en is nu volledig verstevigd. De vloer is in zijn geheel vervangen. Oude balken kan je niet verzetten, dus langs de verzakte balken, plaats je een balk die wel waterpas is, je komt dan wel een stuk hoger uit.” Om het hoogteverschil op te vangen, is er een tree naar boven. “Eerst hadden we een tree ervoor gemaakt, maar uiteindelijk is hij in de vloer verwerkt.” Deze trede, maar ook een balk die doorloopt bij een wand zijn slechts een paar details waaraan je kunt zien dat hier met liefde en aandacht wordt geklust.

Kabels weg
“Uiteindelijk is het huis is tien keer beter geworden, sterker en beter geïsoleerd,” resumeert Reinoud. “De buitenwand is opnieuw ondervangen, alles is gestript, het elektra en alle leidingen zijn omgelegd en bovendien ingebouwd, zodat er straks niets van te zien zal zijn.” Glenn: “Dat is het leuke van opnieuw beginnen, je kunt het precies zo inrichten zoals je wil. Voor de tv hebben we bijvoorbeeld een nis gemaakt, daar hou ik van, zodat je alle kabels aan de achterkant door de muur kunt wegwerken. Straks hangt er dus alleen een tv, dat is natuurlijk wat je het liefste wil. Als je toch aan het bouwen bent, moet je dat soort dingen doen, dat maakt het helemaal af straks.”

Trots als een pauw
De mannen noemen nog geen datum wanneer het definitief klaar is, voorlopig hebben de zonen het in de Grote Kerkstraat ook nog goed. Glenn: “Het is een heel mooi project, dit is het eerste pand waar ik echt mijn eigen stempel op kan drukken. We zijn zo trots als een pauw.” Hoewel constructief veel door Glenn is gedaan, is ook veel van het werk door Reinoud verricht. Glenn: “Hij is wel verschrikkelijk handig hoor. Ik heb zelden iemand ontmoet die zo handig is en zelf geen timmerman is. Hij ziet het één keer en kan het dan meteen zelf. Gister had ik extra handen nodig op een andere klus waar ik bezig ben en dan vraag ik Reinoud gewoon even mee.” Reinoud vult aan: “Als je het niet leuk vindt, dan moet het ook niet zelf doen. Als we straks klaar zijn, moet ik maar op zoek naar een nieuw project. Mijn dochter moet nog een huis.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook