De verbouwing van Burgemeester Versteeghsingel 15

De verbouwing van Burgemeester Versteeghsingel 15

´Nul op de meter!´

Als expert op het gebied van duurzaamheid heeft Stefan de Boer van DuurzaamAan een duidelijk doel voor ogen: nul op de meter. Zijn gasaansluiting is er al een paar jaar geleden uit gehaald, en nu wil hij helemaal zelfvoorzienend worden. Samen met zijn vrouw Ilse heeft hij 12 jaar geleden zijn woning al eens volledig verbouwd. Toen was alleen de voorgevel blijven staan, maar die heeft er nu ook aan moeten geloven. Over twee maanden zijn ze klaar en kunnen ze hun woning met een waxinelichtje verwarmen.

Het meest ingrijpende en opvallendste aspect van de verbouwing is de verdieping die er bovenop is gekomen, bijna 60 m2 woonoppervlakte erbij. Stefan vertelt: “Hiervoor hadden we een gebroken kap, net als de buren, nu zijn op de eerste etage de muren recht, dat scheelt veel ruimte.” Hier komt, behalve twee slaapkamers, een grote badkamer. Op de tweede verdieping komt de kamer van de oudste dochter en een washok annex technische ruimte, waar alle vernuftigheden van de woning een plek zullen krijgen. Alles is afgeplakt zodat het volledig luchtdicht is. Stefan: “We willen straks met een waxinelichtje gaan verwarmen, dan moet het dicht zijn. Als dat niet het geval is, is de lucht niet beheersbaar, daarvoor moet je zo min mogelijk invloed van buitenaf hebben.” Ilse: “In eerste instantie doen we het voor het wooncomfort. Onze twee meiden worden groter, die hebben gewoon ruimte nodig. Maar als we het dan gaan doen, dan gaan we het ook goed aanpakken en voor nul op de meter.” Stefan vult aan: “Dan ga je voor goud, als je nu om je heen kijkt naar al het afplakfolie, is het eerder voor zilver.”

Warmtepomp
De woning wordt voorzien van een gestuurd ventilatiesysteem die in de nok wordt weggewerkt. De warme lucht wordt afgezogen en gebruikt om de koude lucht van buiten te verwarmen. Ook zal er een koelplafond komen, in het dak maar ook in het plafon beneden. “Het is vergelijkbaar met vloerverwarming, maar dan voor het dak en het zorgt voor verkoeling. Dit is al een heel warm huis met een tuin op het zuiden. Met de nieuwe isolatie is het met een scheet al warm, we moeten dus echt iets doen aan de verkoeling. Met de warmtepomp kan ik de kou laten zakken en werkt het als een soort airco.”

Dak vol zonnepanelen
Het dak zal geen dakpannen krijgen, maar volledig bestaan uit zonnepanelen, dat levert genoeg op om zelfvoorzienend te kunnen worden. “Er komt  een dikke kabel naar de garage waar ik de stroom in accu’s kan opslaan. Dat kan ik dan gebruiken in de wintermaanden en zijn we dus zelfvoorzienend. Vooral het opwekken van warm water kost veel energie. Daarom hebben we een neveldouche. Ter vergelijking, een normale douche gebruikt 10 liter water per minuut, een neveldouche maar 3 liter. Dankzij de nevel wordt je wel gewoon nat en warm, maar kost het een stuk minder water. Ik ben niet echt een geitenwollensokkentype, ik heb ook niets tegen de overheid, maar ik vind de techniek gewoon heel mooi. Het is natuurlijk heel leuk om dat nu in ons eigen huis te kunnen toepassen. Bouwen voor jezelf is trouwens wel het moeilijkste dat er is. Tegen een klant kan ik gewoon zeggen: we doen dit of dat. De mogelijkheden zijn zo onbegrensd en dat zorgt voor twijfel. Doe ik het nu wel goed?”

Extreme isolatie
Er is opnieuw veel isolatie aangebracht. Ilse: “Dit was ook een mooi moment om bouwfoutjes uit het verleden eruit te halen. Isoleren kan iedereen, zo hebben we dat 12 jaar geleden ook gedaan. Maar veel minder oplettend dan we dat nu willen hebben. Elk gaatje is nu dicht gemaakt met pur. Van buitenaf zijn de stopcontacten dicht geplakt met folie en pur, daarna weer isolatie er overheen. Alle hoeken zijn opnieuw opgevuld en daar is ook weer 4 cm isolatie overheen gegaan. Uiteindelijk is het bijna verdubbeld.” Er komen geïsoleerde kozijnen met extra dik glas. “Ramen zijn een rechtstreekse verbinding met buiten, daar verlies je gewoon warmte. We krijgen nu aluminium kozijnen met isolatie, onderbroken in het midden zodat er geen verbinding is met buiten. Op die manier heb je nagenoeg geen verlies, zeker niet met de +++ ramen die erin komen. Zelfs de voordeur is geïsoleerd. Dat wordt een soort kluisdeur.”
´Op z´n Volendams´
De voorgevel wordt strak, met moderne smalle bakstenen van een halve meter lang. Ilse: “We zijn heel benieuwd, de voorgevel doen we natuurlijk als laatste, maar ik kan eigenlijk niet wachten. We krijgen gelukkig veel hulp, van de broer van Stefan maar ook mijn ouders die hier in huis helpen, of af en toe de meiden meenemen om wat anders te doen. Het is de bedoeling om het op zijn Volendams te gaan doen. Dus dat alles helemaal af is voordat we erin gaan, ieder plintje op zijn plek. Anders doe je het niet meer als je er eenmaal woont.” Als alles goed verloopt, is de verbouwing over twee maanden klaar. Ilse: “Ik denk dat voor mij het comfort misschien iets voorop staat, maar ik kan er ook echt van genieten dat hier straks een heel mooi huis staat dat ook nog eens heel energiezuinig is.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook