De verbouwing van Bierkade 1 ‘Misschien had je het achteraf moeten platgooien’

De verbouwing van Bierkade 1 ‘Misschien had je het achteraf moeten platgooien’

Ze zijn al bijna drie jaar bezig, maar Dirk-Jan en Inge Regter krijgen wel precies het huis waar ze altijd van droomden. Gemaakt van dikke balken, gelegen tussen de Grote Kerk en de Speeltoren in, met bovendien ruimte om nog te rommelen. Deze zomer hopen ze met hun kinderen Simon en Femke te verhuizen, zonder de illusie dat het dan ook echt klaar is.

Het plan was, een kleine drie jaar geleden, om alleen nieuwe binnenwanden te plaatsen, maar dat liep allemaal anders. Dirk-Jan: “Na het funderingsherstel, die was 13cm verzakt, was het idee de binnenkant te verbouwen en de rest te laten staan. Maar alles was zo slecht dat we dachten: gaan we dit echt opknappen? Daarom hebben we ook de buitengevel meegenomen in de plannen.” De badkamer en keuken in de aanbouw kunnen wel blijven staan, dachten ze. Inge: “Tot vorig jaar winter de waterleiding was gesprongen in de keuken. We stonden tot onze enkels in het water en alles was kapot. Het is misschien maar goed ook. In alle eerlijkheid was het ook niet zoveel meer.” Uiteindelijk is de achtergevel wel blijven staan, de zijgevel hebben ze ook opnieuw laten opmetselen.” Dirk-Jan: “Misschien had je het achteraf gezien moeten platgooien, maar dan was je er wellicht niet aan begonnen. Het is echt een groeiproces.”

Pronkstuk
Bij binnenkomst valt het oog direct op het pronkstuk van de woning: een houten portaal op de plek waar voorheen de achtergevel en aanbouw samenkwamen. “We wilden er een open ruimte van maken, het was heel hokkerig. Aan de voorkant zat een kantoortje, de zitkamer en een halletje. In de aanbouw weer een halletje, de keuken en badkamer. Daar hebben we één geheel van gemaakt met het portaal in het midden.” Dirk-Jan vult aan: “We wilden eerst staal, maar hebben toch voor hout gekozen. Zonder schroeven, gemaakt met pengatverbindingen. Dat is hartstikke mooi zichtwerk, leuk om te doen. Ik ben opgegroeid in een stolpboerderij dus onder die dikke balken voel ik me echt thuis.”

Voormalige winkeldeel
Het winkelgedeelte naast de woning blijft voorlopig zoals het is. Inge: “De voorgevel wordt uiteindelijk passend gemaakt aan het woonhuis. Eerst was de winkel het knappe gedeelte en het woonhuis het mindere, maar dat is nu andersom. We weten nog niet precies wat we met de ruimte gaan doen. Boven blijft een deel gewoon zolder en we gaan er twee kamers maken. Beneden zien we wel.” Dirk-Jan: “Ik ben graag in de weer met mijn motoren, daar krijg ik nu de ruimte voor. Dat was voor mij ook een wens, een woning in oud Edam waar ik lekker kan rommelen. Dit huis was daarom ook echt voor ons.” Inge vult aan: “We hadden wel gekeken in de nieuwbouw, heel praktisch met jonge kinderen, maar we fietsten niet weg met een glimlach op ons gezicht.”

Subtiel
De stenen aan de buitenkant verschillen subtiel van kleur. Inge: “Hoe blauwer ze van kleur zijn, hoe dichter ze bij het vuur hebben gelegen. Ze zijn niet kaarsrecht, daar was de metselaar niet zo blij mee, maar het maakt het juist zo leuk.” De hanenkammen boven de ramen, een patroon in het metselwerk, zijn gemaakt door Dirk-Jan zelf. “De stenen lopen taps toe, ik heb ze met de hand moeten slijpen. Per hanenkam was ik een dag bezig. Ik moest er zeven maken, dus ik ging wel steeds iets sneller naarmate ik handiger werd. Het zijn toch dit soort details die het zo mooi maken, daar hebben we niet op bezuinigd.”

Enorme verandering
Het resultaat past zo goed in het straatbeeld dat je bijna niet meer kunt voorstellen hoe het ervoor was. “Voor veel mensen lijkt het alsof het er al jaren staat. Voorheen bestond de gevel uit stenen met een houten opbouw en een flauw dakje. De deur zat links met een kleiner raam en rechts een wat groter raam, echt jaren 60. Nu is de gevel tot de goot opgemetseld, een steiler dak en een symmetrische gevel met de deur in het midden. Het ontwerp heb ik samen met mijn vader en Mathijs Timmerwerken gemaakt. Het bouwen doen we ook zoveel mogelijk zelf, met hulp van mijn vader en vrienden. Bij grote klussen helpt Mathijs. Het is wel heel gaaf om zelf iets te tekenen en te bouwen en dan te zien dat het zo geworden is als op de tekening.”

Verhuizing
In de zomer wil het gezin verhuizen. Dirk-Jan: “Beneden moeten we aftimmeren en daarna de keuken plaatsen. De badkamer is zo goed als af. Als er boven een slaapkamer klaar is, kunnen we er wonen.” Inge reageert: “Ik heb niet de illusie dat het dan af is, nog lang niet.” Ze zijn het klussen af en toe zat, maar eigenlijk gaat het gewoon allemaal erg goed. Inge: “We hebben zo veel complimenten gekregen, dat houdt ons echt op de been. Als iemand zegt dat het mooi wordt, kun je weer even door.” Dirk-Jan vult aan: “Dan is het ook niet zo erg dat het heel veel tijd kost, het wordt prachtig. We zijn best wel trots op wat het nu al is.”

 




BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook