De verbouwing van Achterhaven 49

De verbouwing van Achterhaven 49

Waarom zou je iets veranderen, als het gewoon nog goed is? Zo denken Rik en Jeannine Kooistra er eigenlijk over als het op hun huis aankomt. Maar als je dan eenmaal bezig bent, rol je al snel van het een in het ander. Hoe het plaatsen van een dakkapel kan uitgroeien tot een ingrijpende verbouwing.

Het begon met de behoefte aan een fijne werkplek. Als freelance filmmaker werkt Jeannine Kooistra vanuit huis, op zolder. “Ik noem mijzelf een one man band. Ik doe camerawerk, interview, geluid en montage. Thuis heb ik dus alleen een plek nodig waar mijn computer kan staan en waar ik mensen kan ontvangen. Mijn werkkamer was wel een beetje krap, het idee was dus om twee dakkapellen te laten plaatsen.” Dat was gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Rik: “Het heeft lang geduurd voordat we een vergunning hadden. Pas onze laatste architect Peter de Vries heeft dat voor elkaar gekregen.”

Steeds meer werk
Toen de dakkapellen eenmaal rond waren, ontstond het idee voor een aanbouw. “In de ramen aan de achterkant van het huis zat een scheur en het kozijn moest vervangen worden. Toen bedachten we dat we er eigenlijk wel een stukje aan konden bouwen. Zo komt dan van het een het ander. Behalve de dakkapellen en de aanbouw is de cv vervangen, de trap naar zolder vernieuwd, het dak geïsoleerd, een nieuwe schuur gebouwd in de tuin en is de achtergevel opnieuw gevoegd. Er is echt veel gebeurd.”

Ingewikkeld
In februari stond de keet van aannemer Huiberts al op de stoep, maar de verbouwing heeft ook een tijd stil gelegen. “De verwachting was dat er geen vergunning voor de aanbouw nodig was, maar de gemeente dacht daar anders over. Dit valt ook onder beschermd stadsgezicht en dat maakte alles buitengewoon ingewikkeld.”

Nieuwe schuur
Toen de vergunning eenmaal rond was, kon de bouwfase snel van start gaan. Hiervoor moest een oude grote schuur in de tuin gesloopt worden. Ook het fietsenschuurtje bij binnenkomst van de tuin moest wijken. “Alleen de zijmuren van de oude schuur stonden er nog, waardoor het een afdak was geworden, een heerlijke plek. Ik zag voorafgaand vooral op tegen het slopen,” vertelt Rik. “Het was gemaakt met veel beton, ik had geen idee hoe je zoiets moet aanpakken. Natuurlijk zijn er mensen die dat voor je willen doen en je kunnen helpen, dan is het niet zo ingewikkeld meer. Achteraf blijkt dat alles gewoon prima te regelen is.” Voor de fietsen en aanverwante zaken is achterin de tuin een volwaardige nieuwe schuur gekomen, in de sfeer van de aanbouw.

Zonnepanelen
De nieuwe aanbouw van gepotdekseld hout kenmerkt zich verder door veel glas, ook in het plafond komt een glasstrook. Op die manier blijft er ruimte voor het plaatsen van een aantal zonnepanelen. Een andere wens was een portaal. Jeannine: “Iedereen komt achterom, dat doen Edammers gewoon, maar dit huis nodigt daar misschien ook toe uit. Omdat je dan meteen in de keuken staat, maken we een glazen portaal. Vergelijkbaar met die van La Galera, zodat je niet meteen binnen staat en nog even je jas en schoenen kwijt kan.” Rik vult aan: “Eigenlijk wisten we al snel wat we wilden. Zoveel keuzes zijn er ook niet, het voelt heel voor de hand liggend wat we hebben gedaan. We hebben er misschien lang tegenaan gehikt om er aan te beginnen, maar toen we wisten dat we het gingen doen, was het snel besloten hoe en wat.”

Kleine domper
De enige domper kwam na terugkomst van vakantie. “Er staan grote houten schotten in de woonkamer, om de open achtergevel af te sluiten. We hadden gehoopt dat die weg waren, dat was helaas niet zo. Dan kom je van lekker buiten zijn op vakantie weer thuis en zit je tegen dat hout aan te kijken. Ook was de verbouwing minder ver gevorderd dan onze verwachting. Er bleek een balk van de ondergevel verrot waardoor alles was gaan zakken. Dat wordt nu allemaal vervangen, achteraf is dat misschien ook de reden geweest dat er in eerste instantie een scheur in het raam in de achtergevel was gekomen.”

Goed slapen
“In 1999 zijn we naar Edam verhuisd, eerst aan de overkant, in het kleine huisje op de hoek. In 2008 zijn we hier komen wonen. Er woonden vrienden van ons in dit huis, we kenden de woning en vooral de mooie grote tuin. Toen we hoorden dat ze gingen verhuizen, was het dezelfde avond nog beklonken. We kregen er toen zoveel ruimte bij dat we nooit over een verbouwing hadden nagedacht.” Rik vult aan: “Als iets gewoon in orde is, hoef je daar niets aan te veranderen. Het zit niet in mijn aard om zomaar dingen te gaan verbouwen als dat niet nodig is. Ik ben eigenlijk al snel tevreden. Maar als je dan eenmaal begint, ga je ook makkelijker verder.” Sinds een week zijn de houten schotten voor een deel open en is er zicht op een datum dat het klaar is: oktober. “Het vertrouwen is er gewoon: het komt allemaal wel goed. Het duurt een beetje lang allemaal, maar verder slapen we er geen nacht minder van. We blijken best goed tegen het verbouwen bestand.”




BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook