De totstandkoming van een museale muze

De totstandkoming van een museale muze

Voorjaarstentoonstelling ‘Verhalen van Edam; nieuwe aanwinsten uit het jaar 2020’

In het najaar 2020  kreeg het Edams museum een prachtige collectie aangeboden bestaande uit verschillende werken van het kunstenaarsechtpaar Bander en goede vriend, Ties van Dijk.

Een centrale rol in deze schenking wordt gespeeld door de Edamse Toos Hulst, moeder van de schenkster. Toos (1915-2000), dochter van de eigenaar van café Buitenlust, onderhield een goede vriendschap met de Banders en Van Dijk en werd door deze laatste veelvuldig geportretteerd.

Bijzondere schenking
Naar aanleiding van het verschenen artikel over deze schenking in de Stadskrant eind vorig jaar, kwam een extra verrassing van de heer Joop van Overbeek, de bekende makelaar uit Edam. Hij herkende Toos in een werk van Leonie Bander dat hij zelf ooit op een veiling had weten te bemachtigen en wat zou het leuk zijn om haar te verenigen met de andere beeltenissen. Tezamen met een landschap met paard en een portret van twee zwanen, beide geschilderd door Jan Cornelis Bander, ontving het Edams museum deze werken ter aanvulling van de collectie.

Op het prachtig geschilderde portret zien we een jonge dame in een zomerse witte jurk met roze lint, een hoed met bloemen en een gouden broche.  Het is een chique portret, geen alledaags plaatje of illustratie van het dagelijks leven, maar een bewust gekozen pose met uitgedachte garderobe, bijpassende bloemen en accessoires.

Ogen identiek
Het museum heeft een klein fotoalbum met jeugdfoto’s van Toos in haar bezit, tevens geschonken door haar dochter, en als we het portret hiermee vergelijken zijn er duidelijke overeenkomsten. Een gelijke kaaklijn en neus en ook de ogen lijken bijna identiek. Ook de dochter van Toos ziet de gelijkenis, maar twijfelt alleen door het chique karakter van het schilderij.
Wat denkt u? In ieder geval is het een schitterende aanwinst voor de collectie. Het museum heeft er niet alleen een prachtig kunstwerk bij, maar naast de welbekende mirakelen (De groote meid, de dikke waard en Langbaard) ook een nieuwe Edamse muze.

Het museum opent in principe haar deuren voor het zomerseizoen op 30 maart met twee indrukwekkende tentoonstellingen: ‘Verhalen van Edam, nieuwe aanwinsten uit het jaar 2020’ in het Stadhuis en ‘W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum’ in het Coopmanshuys.

Kijkt u ook op www.edamsmuseum.nl voor het laatste nieuws omtrent de openingstijden in relatie tot de richtlijnen van het RIVM.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook