De Prinsenbar bestaat 50 jaar!

De Prinsenbar bestaat 50 jaar!

Vrijdag 3 juli aanstaande is het exact 50 jaar geleden dat de Prinsenbar de deuren opende aan de Edamse Prinsenstraat. Dick Besseling was decennialang eigenaar van dit bekende café dat onlosmakelijk met Edam is verbonden. Sinds een kleine vijf jaar is Sonny de Graaf de uitbater en eigenaar. Een groot feest zit er in dit coronatijdperk niet in. Wel wordt alles op alles gezet om een grootschalige verbouwing af te ronden voor 3 juli!

De Prinsenbar was vanaf de opening in 1970 direct een groot succes. Er was behoefte aan een bar waar eigentijdse muziek centraal stond. De jeugd, maar ook oudere generaties voelden zich thuis in het café dat midden jaren tachtig fors verbouwd werd en zich hiermee ook ging richten op toeristische bezoekers.

Versneld
Sonny had al plannen om het café een meer eigentijds gezicht te geven. Noodgedwongen door de coronaperikelen werd dit plan naar voren gehaald. “Ik moet de bedrijven die deze verbouwing mogelijk maken echt bedanken voor de manier waarop deze ingrijpende klus versneld is ingepland!”

Nieuwe keuken
Afgelopen week werd nog met man en macht gewerkt aan de afronding van een totale make-over. Na het nodige breekwerk zijn een nieuw plafond en wanden aangebracht met extra geluidsisolatie. Door de kortstondige keukenbrand van eind februari 2020, was dit onderdeel van de Prinsenbar al gerenoveerd. Inclusief nieuwe apparatuur is er een geheel nieuwe keuken ingericht.

“Toen we noodgedwongen moesten sluiten heb ik besloten om dan ook maar meteen het café aan te pakken.”

Blikvanger
Resultaat is een ruimte die er – op de routing na -  helemaal als nieuw uit ziet. Als deze week de medewerkers van Mathijs Wanders de werkzaamheden afronden staat er een nieuwe buffetkast als blikvanger en zijn de wanden vernieuwd, bestaande uit eiken lambrisering met warme steenstrips. Ook de verlichting wordt vervangen, inclusief elektra en schilderwerk. “En we krijgen nieuw meubilair.”

De nieuwe look moet het café – in een jaar dat alle grote evenementen zijn afgelast en de gelegenheid bijna drie maanden noodgedwongen gesloten was - toekomstbestendig maken!

Klein feestje
Het jubileum wordt op heel kleine schaal gevierd. “Op dit moment mogen we maar 16 personen ontvangen in de bar. We hebben nu besloten om drie vaste bezoekers, die al vanaf de opening klant zijn, volgende week uit te nodigen.`
Zijn vader Dirck, Han Plas en John van Zanten zijn al 50 jaar vaste bezoeker van de Prinsenbar. En daar zal op getoast worden!

Terras
Het terras dat momenteel staat opgesteld op de Kaasmarkt zal tot half oktober blijven. `En ook de komende jaren krijgt dit een vervolg. We hopen natuurlijk dat in 2021 de evenementen en vooral de kermis, onze grootste inkomstenbron, weer doorgang zullen vinden.´

Met deze verbouwing steekt de jonge ondernemer in ieder geval zijn nek uit tijdens de moeilijkste tijd in het 50-jarig bestaan van de Prinsenbar. `Dat de werkzaamheden precies op 3 juli zijn afgerond, beschouw ik als een mooi begin van een nieuw hoofdstuk.`
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook