De groene vingers van… Theo de Lange

De groene vingers van… Theo de LangeWaar woont u, hoelang woont u hier al en hoe trof u de tuin aan?
Ik woon al 55 jaar in de Gevangenpoortsteeg 19. Toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde op de Bult, zei ik al: als dit huis ooit te koop komt dan wil ik het kopen. Nadat ik in dienst was geweest, kwam dit huis te koop. Ik hoefde daar niet lang over na te denken en heb het gelijk gekocht. De tuin stond vol met 20 fruitbomen en een moestuin met wat oude schuurtjes.

Wat heeft u aan de tuin gedaan, waar haalt u uw inspiratie vandaan?
Naar mijn idee groeit er niets onder bomen, dus die zijn er allemaal uit gegaan. Met vijf man sterk hebben we de hele tuin omgespit. Een paar jaar later zijn de schuurtjes ook gesloopt. Ik heb een siertuin voor mijn vrouw aangelegd en die heeft zij altijd onderhouden. Het achterste gedeelte van de tuin werd moestuin. De hele tuin heb ik zelf bedacht en aangelegd. Op mijn 17e had ik al een moestuin bij de Ambachtsschool en daar heb ik mezelf het tuinieren aangeleerd. Men zei toen al: “Die jongen heeft groene vingers”

.

In welk seizoen is uw tuin op zijn mooist?


De maand mei vind ik het mooiste, dan begint alles op te komen. Ik zaai en plant in gedeeltes, zodat niet alles in één keer opkomt en zo kan ik verspreid over het hele jaar eten uit mijn moestuin. Het tuinieren is wel een dagtaak geworden en sinds het overlijden van mijn vrouw, twee jaar geleden, neem ik ook de siertuin voor mijn rekening. Maar ik doe het elke dag met plezier, er is niets mooiers dan werken in de tuin.Waar bent u trots op, wat is er bijzonder aan uw tuin?


Voor Edamse begrippen heb ik een vrij grote tuin. De ligging van mijn tuin is ook bijzonder, aan de oever van het riviertje de Ye. Vanuit mijn tuin kijk ik uit over de volkstuinen van de Zuidervesting. Ik ben er trots op dat alles zo goed groeit en bloeit hier. De oogsten van de tuin zijn zo groot dat ik kan uitdelen aan familie en vrienden. En alles wat ik niet kan opeten, dat gaat de vriezer in. Zo kan ik in ook de winter mijn eigen gemaakte bessensap door de yoghurt doen.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook