De groene vingers van… Sophie van Gulik

De groene vingers van… Sophie van Gulik

Waar woon je, hoelang woon je hier al en hoe trof je de tuin aan?
Ik woon nu ongeveer tien jaar op de Brouwersgracht in Edam. De tuin hoorde vroeger deels bij het huis van mijn opa Cees Plas. Dat huis ligt aan de andere kant van de tuin en staat aan de Westervesting. Bij de verkoop van zijn huis is een deel van de tuin over gegaan naar het huis naast mij, waar nu mijn oom woont. Ik huur dat stuk tuin en doe het onderhoud. De tuin is nog steeds zoals ik hem aantrof.

Wat heb je aan de tuin gedaan, waar haal je je inspiratie vandaan?
Het oude tuinplan van mijn opa heb ik behouden en vormt dus mijn inspiratiebron. De tuin wordt nog steeds de ‘tussen boomgaard’ genoemd en staat vol met oudhollandse rassen. Ik vind het belangrijk dat dit in stand wordt gehouden. Als er een van de oude fruitbomen sterft dan komt daar weer een andere oudhollandse soort voor in de plaats.

In welk seizoen is je tuin op zijn mooist?
Het voorjaar is prachtig wanneer alle fruitbomen in de bloesem staan. We hebben lampjes in de bomen gehangen en een zitje ertussen gemaakt. Om zo tussen de bloesem te zitten is echt een feestje zo mooi. In het najaar is het ook feest want dan kunnen we oogsten. Elk jaar weer een periode om naar uit te kijken.

Waar ben je trots op, wat is er bijzonder aan je tuin?
In de boomgaard staan bijzondere oudhollandse fruitbomen zoals de Bonne Louise d’Avranches (peer), de Winterrietpeer (stoofpeer) en de Dubbele Boerenwitte (pruim). In de tuin lopen ook nog opvallend uitziende kippen rond van speciale rassen. Zo heb ik bijvoorbeeld een paar Hollandse Kuifhoenen en Hollandse Baardkuifhoenen. Dit ras staat er bekend om dat ze vriendelijk en rustig zijn. Ze zijn tam en heel gezellig want ze komen graag bij me zitten als ik in de tuin ben.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook