De groene vingers van… Siem Beets

De groene vingers van… Siem Beets

Waar woont u, hoelang woont u hier al en hoe trof u de tuin aan?
We zijn hier nu op het Edammerpad 5 in Volendam. Deze boerderij heb ik op mijn 19e overgenomen van een oom, dus ik woon hier al erg lang. Het bijzondere is dat we ooit begonnen zijn op het Volendammerpad in Edam, maar de gemeente heeft 15 jaar geleden het adres veranderd. Dus we zijn verhuisd van Edam naar Volendam, zonder te verhuizen. Er stonden vroeger grote iepenbomen voor de boerderij en er was vooral veel grasland.

Wat heeft u aan de tuin gedaan, waar haalt u uw inspiratie vandaan?
Op school leerde ik over veeteelt, akkerbouw en tuinbouw. Ik had geen inspiratie nodig, ik hou het graag simpel: wat ik leuk vind zet ik in de tuin. Toen het Middengebied werd gebouwd, kwam naast het huis een boomgaard. Daar lopen nu nog wat schapen en er staan bijenkasten. Voor de bijen heb ik extra veel bloemen in de tuin gezet. Aan de voorkant van de boerderij heb ik een siertuin aangelegd en 20 jaar geleden heb ik een extra stuk moestuin met bloemen gemaakt aan de zijkant. Het enige waar ik verder rekening mee hou is dat de graspaden tussen de plantenperken breed genoeg zijn. Ik heb een grote maaimachine en die moet daar wel tussen door passen.

In welk seizoen is uw tuin op zijn mooist?
Het voorjaar is mooi als alle bloembollen opkomen, vooral de tulpen. Maar ook nu in het najaar is het een grote bloemenzee omdat alle dahlia’s in bloei staan. Er zitten enorm veel bollen in de grond die ik om de paar jaar er uit haal om ze te scheuren, want ze vermeerderen hier snel. Wat dat betreft is het een vruchtbare tuin, alles wat ik erin zet groeit goed. De tuin bloeit vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar, eigenlijk is het hier altijd mooi.

Waar bent u trots op, wat is er bijzonder aan uw tuin?
De bloementuin wordt het meest gewaardeerd door voorbijgangers. Dagelijks staan er vanaf het pad toeristen te fotograferen. Ikzelf ben ook heel blij met mijn moestuin, die doet het erg goed. Ik heb veel fruitbomen zoals een Noord Hollandse suikerpeer, een zoete aagtappel, pruimen, kersen, bramen, bessen, goudreinet appel en een conference peer. Toen de kinderen nog thuis woonden, kregen we dat redelijk opgegeten. Maar tegenwoordig met z’n tweeën lukt dat niet meer. Nu eten de vogels een groot deel van de oogst op. Daar kun je je druk om maken of je accepteert het. Ik heb voor het laatste gekozen.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook