De groene vingers van… Jos de PijperWaar woont u, hoelang woont u hier al en hoe trof u de tuin aan?
Ik ben hier begin jaren ’70 komen wonen, dus ik woon al ruim 50 jaar op Keizersgracht 3. Het huis was vroeger een pakhuis met een standaard tuin erachter, maar werd in de negentiende eeuw een woonhuis. Voor ons woonde er de kunstenaar Henk Optenberg met zijn gezin. Er stonden fruitbomen met in het midden een pad en heel veel bloemen en onkruid. De fruitbomen waren de restanten van een boomgaard waarvan de laatste perenboom drie jaar geleden door ouderdom is omgevallen. Er staat nu alleen nog een appelboom, helaas begint die ook tekenen van ouderdom te vertonen.

Wat heeft u aan de tuin gedaan, waar haalt u uw inspiratie vandaan?
Als eerste hebben we een terras aangelegd tegen het huis aan en nieuwe paadjes gemaakt door de tuin heen. Louis le Roy was destijds mijn inspirator. Hij werd ‘de wilde tuinman’ genoemd omdat hij onder andere muurtjes maakte van oude stenen en planten liet verwilderen. Dat wilde tuinieren was niet gebruikelijk in de jaren ’70, maar wij vonden dat leuk en hebben het ook toegepast in onze tuin. We maakten kronkelige paadjes en voor het terras gebruikten we oude stoeptegels die we ondersteboven neerlegden. Onze tuin was wellicht iets te klein om te laten verwilderen, we zaten na verloop van tijd met vooral heel veel brandnetels in de tuin.

In welk seizoen is uw tuin op zijn mooist?
Het voorjaar vind ik de mooiste periode, als alles uit begint te lopen en het nog niet zo warm is. De Japanse Sering is een echte voorjaarsbloeier en is dan op zijn mooist. Ik zit graag met bezoek in de tuin en probeer elke dag een half uurtje in de tuin te werken. Nu het tuinieren voor mij wat zwaar wordt, krijg ik hulp van een tuinman en een tuinmeisje.

Waar bent u trots op, wat is er bijzonder aan uw tuin?
Aan de zijkant hebben we een muurtje gemaakt om het zicht te ontnemen op de voormalige kassen van de vroegere plantenzaak; Het Tegelhuisje. Het stukje muur heeft sierlijke bogen poortjes die ik zelf heb ontworpen. Mijn buurman heeft het vervolgens voor ons gemaakt en het is een mooi hoekje geworden waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. Zo hebben we door de tuin heen allemaal verschillende hoekjes gemaakt.

Waar ik ook trots op ben is dat ik een natuurlijke tuin heb. In de jaren ’70 was het heel gewoon om gif en bestrijdingsmiddelen te gebruiken in de tuin. Ik had een boek gelezen over tuinieren zonder gif en heb nooit gif gebruikt in mijn tuin.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook