De groene vingers van… Betty FrankeDe groene vingers van… Betty FrankeWaar woont u, hoelang woont u hier al en hoe trof u de tuin aan?


Ik woon samen met mijn man Jim al 43 jaar op Groenland 14. We hebben dit huis gekocht van de grootmoeder van Jim. Vroeger waren deze straat en de straten hier achter tuinderijen en dit was een typische boerentuin met groente en fruitbomen. Er stonden vroeger zelfs een paar koeien en aan de zijkant van het huis was een stal.

Wat heeft u aan de tuin gedaan en waar haalt u uw inspiratie vandaan? 
In het begin hebben we de tuin vooral ingericht voor onze kinderen en in 1995 zijn we begonnen aan het plan zoals het nu is. In de loop der jaren heeft de tuin zich organisch gevormd en het blijft nog steeds in ontwikkeling. We hebben een salamanderpoel aangelegd volgens de zienswijze van Ada Hofman. Dat houdt in dat het op een natuurlijke wijze een zelfvoorzienende vijver is. Hierdoor heeft de vijver een goede balans en blijft mooi helder, we hoeven er niets aan te doen. Hij zit vol met salamanders, kikkers, padden en heel veel insecten. Daarnaast staat de orangerie waar we stekken en groenteplanten opkweken. In de winter is het een plaats voor de overwinterende potten en ik hang daar mijn gedroogde bloemen wat voor een leuke ambiance zorgt.

In welk seizoen is uw tuin op zijn mooist?
Wij hebben onze tuin zo aangelegd dat het elk seizoen mooi is. Het is een verzameling van bijzondere planten die we soms uit het buitenland meenemen en een deel zijn inheemse soorten. Ze worden geselecteerd op blad, kleur en eigenschap. Het hele jaar door staan er planten of struiken in bloei. We hebben van alles: veel siergrassen, bloesembomen, bloembollen, groenblijvende planten, heel veel bloemen, het is te veel om op te noemen. Elke maand ziet het er weer anders uit en elke keer is het mooi.

Waar bent u trots op en wat is er bijzonder aan uw tuin?


Onze tuin heeft in een aantal magazines en boeken gestaan en we doen mee met verschillende tuindagen. We krijgen veel bezoekers en fotografen die allemaal onder de indruk zijn van onze manier van tuinieren. We houden er rekening mee dat het vogel- en insectvriendelijk is en alle materialen worden hergebruikt. Al het snoeiafval wordt versnipperd en gaat weer terug de tuin in. We hebben een georganiseerde natuurlijke circulaire tuin en deze manier van tuinieren spreekt steeds meer mensen aan. Wij hebben met onze tuin een klein aandeel in het behoud van de natuur, maar alle tuinders bij elkaar kunnen gezamenlijk een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de natuur.


Foto en tekst Marianne Jonkman-Klok
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook