De bouw van Wijngaardsgracht 18

De bouw van Wijngaardsgracht 18

   “Ik ga mijn tijd in andere dingen steken”
Het plan van Nico Meester van Time Bouw was het rigoureus verbouwen van de woning op de hoek van het Vestingpad. Tot hij tussen het gras in de tuin, aan de Wijngaardsgracht, stuitte op een restant van een fundering van een oude schuur. Hier besloot hij een woning te bouwen. Beiden panden zijn bijna klaar en staan inmiddels te koop. Alles is goed gegaan, maar Nico heeft na dit project wel genoeg van de bouw.  

Op de plek aan de Wijngaardsgracht waar in het najaar van 2019 een nieuwe woning is verrezen, stond tot in de jaren 80 een veestal. Deze stal en omliggende grond hoort bij de woning op de hoek van het Vestingpad. De bewoner was een veehandelaar en hij had in 1958 dit huis laten bouwen, met een schuur. Medio 2019 kwam de woning te koop, een mooie kans voor Nico Meester van Time Bouw. Eerder had hij nummer 10 aan dezelfde gracht in ere hersteld en dat smaakte naar meer. Hij vertelt vol trots over het nieuwe pand: “Volgens mij staat het heel mooi in het straatbeeld, daar heb ik ook echt mijn best op gedaan. Ik probeer de wereld een beetje leuker achter te laten dan dat ik hier gekomen ben.” 

In de jaren 80 is het schuurtje ingestort en sindsdien is het open terrein. Nico: “Waarom ze hier niet eerder iets gebouwd hebben is mij een raadsel, het is flink wat ruimte op een hele mooi locatie.” Het pand is op de bestaande fundamenten gebouwd. “Het was fijn dat er geen fundering nodig was, daar waren de buren wel even bang voor. Het hele stuk hier is niet onderheid, dus als wij dan met een heimachine komen, gaat alles zakken. Voorwaarde is dan wel dat je licht bouwt, dus daarom houtskeletbouw. De houten zijgevels zorgen bovendien voor een goede verdeling van het gewicht en uiteraard zonder gemetselde delen.” 

Jaren ‘50
De andere woning wordt juist gekenmerkt door het metselwerk. “Mijn plan was eigenlijk om dat pand ook in dezelfde stijl te maken, met hout aan de buitenkant. Daar was volgens de welstandscommissie absoluut geen sprake van. Het is juist het metselwerk dat zo kenmerkend is, het is volgens deze commissie eigenlijk een schande dat het geen monument is. Ik deel die visie niet perse. Volgens mij is het een simpel nieuwbouwhuis uit de jaren 50 die juist wat detoneert in het straatbeeld van de vesting. Ik had er wel iets anders van willen maken.” Balkon


Sinds de bouw in 1958 van de woning was er niets meer aan gedaan en de boel was dus behoorlijk gedateerd. “Van binnen hebben we alles flink opgeknapt. Er zit nu een knappe badkamer in en er is een mooie dakkapel geplaatst. De keuken doen we niet, negen van de tien keer haalt de nieuwe eigenaar die er meteen weer uit. Een badkamer met een witte pot en een wit bad kan lang aan, dat ligt minder gevoelig.” Om de buren tegemoet te komen, is aan de achterkant van het nieuwe huis aan de gracht het dak voor een deel ingekort. Daardoor ontstaat een balkon en kunnen de buren een beetje licht in hun tuin houden. “Verderop hebben ze dat ook gedaan. Het leek me het minste om zo tegemoet te komen aan de buren.” De tuin aan de achterkant wordt verdeeld over de twee woningen. “Ze houden nog best een mooi stuk tuin over, zeker voor de binnenstad.”

Alles is goed verlopen, alleen het vergunningstraject viel tegen. “Steeds weer iets aanpassen en opnieuw indienen, elke keer ben je drie maanden verder. Dat maakt ook dat ik na veertig jaar wil stoppen met het aannemerswerk. De regels gaan zo ver, we worden geregeerd door ambtenaren die zich verschuilen achter regels die ze zelf hebben bedacht.” Vreemde regels


Omdat de woning aan de gracht als nieuwbouw geldt, mag er geen gasaansluiting komen. “Maar zonnepanelen mogen ook niet. Als mensen een warmtepomp nemen, willen ze dat kunnen compenseren met panelen, anders moeten ze heel veel stroom betalen. Over het geheel is het dan niet heel duurzaam. Terwijl hier gewoon een gasleiding ligt en dit huis is zo goed geïsoleerd dat het gasverbruik heel laag zal zijn. Ik kan die gedachtegang gewoon niet helemaal volgen. Daarom stap ik uit de bouw. Ik denk dan: laat dat een ander allemaal maar gaan uitzoeken, ik ga mijn tijd in andere dingen steken.

”

Belangstelling


Er zijn twee potentiele kopers, maar Nico bouwt beide huizen eerst af. “Tegenwoordig is het lastig om een grote verbouwing gefinancierd te krijgen, daarom maken we het af voordat ze officieel in de verkoop gaan.” Toch zijn er al twee mensen geïnteresseerd. “Het ene stel wil gaan wonen in het huis op de hoek en de andere woning als B&B inrichten. De anderen die interesse hebben willen vader in het ene huis en zelf in het andere gaan wonen, de tuin kunnen ze dan delen. Er gaat hier iemand vast heel gelukkig worden, daar doe je het uiteindelijk voor.” 

BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook