De bouw van Tanger 6 `Het heeft wel heel lang geduurd!`

De bouw van Tanger 6 `Het heeft wel heel lang geduurd!`

Na een traject van meer dan drie jaar tekenen, aanvragen indienen en bouwen, wonen Bart en Indra eindelijk samen met hun twee jonge dochters Ivy en Zoë in het nieuwe huis. Zonder dat ze het zelf hadden verwacht, werden ze een van de gelukkigen die aan de Keetzijde zelf een kavel mochten bebouwen. Nu ze weten wat er allemaal bij komt kijken, waren ze er misschien wel niet aan begonnen. Toch sluit dat niet uit dat ze het over een flink aantal jaren nog eens dunnetjes overdoen.

Verrast
Als oud inwoner van Edam, was Indra eigenlijk niet van plan om terug te keren. “Vrienden van ons gingen hier wonen en zo kregen we te horen over dit project,” vertelt ze. Haar partner Bart vult aan: “We waren aan het rondkijken buiten Amsterdam. Haarlem waar ik vandaan kwam leek ons ook leuk. Wel hadden we de wens om zelf iets te bouwen.” De kavels zijn verkocht per inschrijving. Indra: “We hadden onze zinnen gezet op de laatste kavel aan het water, we zouden het alleen doen als we dat stuk zouden krijgen. We hadden dan ook niet verwacht dat het zou lukken.”

Twijfels
De prijs per kavel liep op naar mate het dichterbij het water kwam. Eerst werden de goedkopere kavels gekozen en deze was nog over. Bart vult aan: “De grondprijs was voor die tijd absurd hoog, we hadden dus wel onze twijfels. Voor ons was het zeker dat we onze dochters niet op een appartement in Amsterdam wilden laten opgroeien. Ze moeten buiten kunnen spelen met vriendjes in de buurt. Het feit dat onze vrienden hier letterlijk om de hoek wonen en de kans om zelf te bouwen maakte dat we het gedaan hebben.”

Vrijheid
Zelf is Bart werkzaam geweest in de bouw, op het gebied van de planning van grote projecten. “Het was voor ons voornamelijk de vrijheid om zelf te bedenken wat we wilden bouwen dat we dit zijn gaan doen.” Over de buitenkant waren ze het snel eens, het zou een herenhuis worden. Bart: “We hadden zelf een tekening gemaakt waarmee we naar een modulair bouwbedrijf zijn gegaan, daar kun je een woning uit een boekje uitzoeken. We kwamen er alleen niet uit. We moesten zoveel aanpassen en dan was het nog niet helemaal wat we voor ogen hadden. Er is niets mis met modulair bouwen, het is beter dan menig traditionele bouw, maar voor ons zat het er net niet tussen. We hebben er dus na een half jaar puzzelen toch maar een streep doorheen gezet en naar een architect gestapt.”

Lange procedure
De architect had een ontwerp waar Bart en Indra heel blij mee waren, maar toen kwam alles bij de Welstandscommissie stil te liggen. Bart: “Het is een beetje misleidend geweest bij de aankoop van de kavel. We zouden volledig vrij zijn in onze keuzes en materiaalgebruik, maar daar dacht de welstandscommissie totaal anders over.” Indra: “We waren bijna een jaar verder en het huis werd integraal afgekeurd, we konden weer opnieuw beginnen.” De bottleneck was de gevel. “In het gemeentelijk schrijven stond dat een kopgevel geen criteria voor de vergunning was, maar dat was dus wel zo. Het ontwerp is uiteindelijk iets aangepast om een andere gevel te realiseren. We waren weer een half jaar verder. Na de aanpassingen was de Welstandscommissie laaiend enthousiast en in alle eerlijkheid wij zelf ook, deze gevel maakt het echt af.”

Negen weken in Marinapark
September 2018 is de bouw gestart. Bart: “We hebben er bovenop gezeten, dat was soms frustrerend.” Indra: “We hebben vooral heel veel geduld moeten hebben met de aannemer. Op een gegeven moment heb je ook geen zin meer om die strijd te voeren. Natuurlijk is het fijn dat Bart er veel van weet, maar soms kreeg ik er ook buikpijn van: oh nee, is er weer wat mis?” Bart reageert: “Waarschijnlijk vond de aannemer ons ook vervelend, die zullen ook gedacht hebben: komt hij weer kijken...” De planning was om 18 oktober 2019 vanuit Amsterdam meteen in de nieuwe woning te trekken. Omdat alles tijdens de bouwvak stil heeft gelegen, moest het gezin uitwijken naar het Marinapark. In eerste instantie voor drie weken, maar dat werden er negen. Het was een grote opluchting om tussen de feestdagen door te verhuizen. Indra: “Niet in je eigen omgeving, zonder je eigen spullen, daar krijg je wel genoeg van.”

Trots
Uiteindelijk staat er een prachtige woning aan het water. “Ik heb de bouw heel anders leren kennen,” vertelt Bart. “Normaal was ik een projectleider, dan was het een zakelijk verhaal, maar nu als consument is bouwen vooral emotie. Het was een lang traject, alles is goed afgehandeld en we zijn ontzettend trots op het eindresultaat. Maar als ik had geweten hoe lang het zou duren, weet ik niet of we het gedaan hadden. Toch sluit ik niet uit dat we het nog eens doen. Ik zou de regie dan meer in eigen hand willen houden. Maar voorlopig niet hoor.” Indra: “Als we straks in de zomer buiten in de tuin zitten, samen met onze vrienden en de barbecue aan, ben je alles vergeten, of je hebt er in ieder geval een mooi verhaal aan over gehouden.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook