De bouw van Oorgat 38 en 40

De bouw van Oorgat 38 en 40

´De bouw zelf was het minst stressvol´

Om het uitzicht was het hem niet eens te doen, dat was een cadeautje toe, maar Tony Willems wilde gewoon iets anders. Het was hoogtijd om op een andere plek te gaan wonen en misschien zelfs iets te bouwen. Zeker toen hij zijn buurman Jasper Wessels en zijn gezin zo ver kreeg om met hem mee te gaan. Een project waar veel meer bij kwam kijken dan ze aanvankelijk hadden verwacht en zelfs dachten: waar zijn we aan begonnen?

Vanuit zijn ouderlijk huis ging Tony Willems met zijn vrouw Angela Molenaar wonen aan het Zoutziedershof. “Het was tijd voor iets anders,” vertelt Tony Willems, “Ik woonde al twintig jaar op dezelfde plek. Ik wilde van alles, een kaaspakhuis verbouwen of zelf iets bouwen.” Dit wilde hij niet alleen doen, maar het liefste samen met zijn buren Jasper en Ellen Wessels met wie zijn gezin een twee-onder-één kap deelde. Tony: “Mijn vrouw Angela wilde niet zomaar ons huis verkopen, dat was ook terecht, we woonden heerlijk in een fantastische buurt, zeker toen onze kinderen klein waren.”

Brand
Toen was daar in september 2014 de brand van de boerderij aan het Oorgat. “Nadat het drie jaar braak lag daalde de prijs en ben ik met Jasper gaan kijken.” Jasper Wessels reageert: “Dit soort plekken worden schaars in Edam, bovendien betekende nieuwbouw een mogelijkheid voor Ellen om een eigen werkplek aan huis te realiseren voor haar praktijk Kids en Coaching.”

Toast
Het plan was de boerderij opnieuw te bouwen als twee-onder-één kap, in het midden van het perceel en een metertje naar achter. Tony: “De gemeente gaf toestemming, mits het in stijl zou worden met de oude boerderij. Toen hebben we meteen een fles wijn opengetrokken, dan begint het namelijk pas!”

Snelle actie
Hoe het huis er moest komen uit te zien, was snel duidelijk. Jasper: “Op basis van de oppervlakte van onze oude woning hebben we een stolp getekend en daarmee zijn we naar een architect gestapt.” Tony vult aan: “Dan mag je alles uitzoeken, de deurknoppen, bakstenen, kozijnen en goten, dat was een feestje.” Angela: “We hadden nergens discussie, we zaten helemaal op één lijn. Zelfs in de keuze wie er links of rechts ging wonen.” Ook de welstandscommissie vormde geen obstakel. Ellen: “Binnen tien minuten stonden we weer buiten. Ze waren vooral blij dat er weer een stolp terugkwam in Edam.”

Slapeloze nachten
De grond heeft alleen wel voor de nodige slapeloze nachten gezorgd. Jasper: “Als je een kavel koopt, is de grond bouwrijp en kun je zo beginnen. Als dat niet zo is, zoals in ons geval, wist ik niet dat we zoveel moesten regelen.” Ellen: “Het oude pand had een monumentale waarde en dan moet het bestemmingsplan gewijzigd. Het verplaatsen van een huis, in ons geval een meter naar achter, geldt als een grote procedure. Dat is eigenlijk vergelijkbaar met de aanvraag voor het aanleggen van een vliegveld in je achtertuin, echt waar. Daar moet je gewoon een gigantische hoeveelheid papieren voor aanleveren: een archeologisch onderzoek, flora en fauna beheer, emissie uitstoot, geluidsoverlast, ga zo maar door.” Tony vult aan: “Ik heb een vuistdikke order met allemaal rapporten, niet te geloven.”

Frustrerend
Jasper vervolgt: “Soms was het heel frustrerend, als iets geen standaard procedure is, weet niemand wie erover gaat en dan ben je soms in staat iemand door te telefoon te trekken, gelukkig kun je dan op elkaar terugvallen.” Angela vult aan: “We hebben het over één perceel en binnen de gemeente gaat er dan iemand over de sloot, een ander over de gierput en weer een ander over het riool en niemand wist van elkaar wat ze deden.” Tony: “In dit soort gevallen, dat je het echt even niet meer ziet zitten, kun je elkaar ontlasten. Natuurlijk waren er momenten dat we dachten: waar zijn we aan begonnen, waarom doen we dit? Dan kun je elkaar ook weer oppeppen en doorheen slepen.”

Bouw minste stress
Een kleine drie jaar na het aanvankelijke gesprek bij de gemeente is het huis klaar. Ellen: “Een jaar onderzoeken, een jaar om de grondzaken rond te krijgen en in tien maanden was het gebouwd, die periode was eigenlijk het minst stressvol.”

Verbaasd
Sinds maart woont de familie Willems en sinds eind mei ook de familie Wessels. Tony: “Het was vooral een geweldig avontuur. Alles wat je ziet, hebben we zelf bedacht.” Jasper vult aan: “Iedereen die binnenkomt is erg enthousiast maar tegelijk verbaasd hoe verschillend het is. Het zijn totaal verschillende huizen maar we zouden het allebei niet anders willen doen. Natuurlijk keek je soms wel iets van elkaars tekeningen af, een handig muurtje of leuk raam, maar uiteindelijk maak je je eigen keuze.”

Prachtig uitzicht
Bij de familie Willems kenmerkt de entree zich door een vide en trap naar boven. De keuken beslaat de gehele breedte aan de voorzijde met een grote eettafel in het midden van de kamer. In de lager gelegen kamer aan de achterkant staat de tv met grote bank. Bij de buren zit de keuken in het midden van het huis en de eettafel aan de voorkant. Het uitzicht is even prachtig. Op een paar kleine dingen na, is het meeste gedaan. “Tony: “Het voelt gewoon zo goed, de meeste stress zijn we eigenlijk alweer vergeten.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook