Damsluis wacht op vervolgwerkzaamheden


Damsluis wacht op vervolgwerkzaamheden


Nadat deze zomer de herstelwerkzaamheden aan de Damsluis leken te zijn afgerond, dook er een nieuw probleem op. Een vervorming in het steenwerk zorgde ervoor dat de hekwerken bleven staan op de oostkant van het monument. En dat laatste duurt al weer maanden. Navraag bij het Hoogheemraadschap, eigenaar van de Dam, leert dat de werkzaamheden waarschijnlijk op korte termijn een vervolg zullen krijgen. 

De bolling aan de onderzijde van het gewelf is al decennialang aanwezig. Desondanks zorgde het voor vervolgonderzoek. Marsja Ros, Communicatiemedewerker HHNK: “De dragende boog bestaat uit steens metselwerk baksteen met daarover heen een vleilaag van platte stenen. Het opmerkelijke resultaat van de inspectie is dat de stenen in het vlak van de boog gescheurd zijn en daardoor een open ruimte in de boog is ontstaan. De halve steen hierboven is nog volgens de gemetselde vorm en functioneert nog zoals bedoeld. De halve steenslaag onder de opening hangt eronder en functioneert niet meer in het dragen van het gewelf. We willen graag weten of er zich nog meer open ruimtes bevinden in het gewelf. Hiervoor is de Damsluis driedimensionaal ingemeten. Aan de hand van duizenden meetpunten zijn vervolgens 271 dwarsprofielen gegenereerd waarop we kunnen zien of er oneffenheden zitten in de boog. Het was een langdurig en ingewikkeld proces om dit goed in beeld te krijgen maar het is uiteindelijk gelukt.”

Er zijn circa tien locaties die in november verder worden onderzocht. Het herstel van de uitbuiking(en) in de Damsluis vindt volgend jaar plaats. “De Damsluis is een Rijksmonument, gecertificeerde vakmensen zijn spaarzaam en hebben het erg druk. We willen het werk uiteraard ook zorgvuldig uitvoeren. De Damsluis zal dus nog een tijd gedeeltelijk in de hekken blijven.” 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook