Dag en nacht luisteren naar de lokale omroep!

Dag en nacht luisteren naar de lokale omroep!

De mist wil maar niet weg deze morgen. Een koud, waterig deken hangt rond de weilanden ten noorden van Edam. Na een barre ronde via de nieuwe wandelroute, voelt het asfalt van de Kooiweg hartverwarmend. Uit de stal van familie de Boer klinkt muziek. Aangekomen kijkt een bataljon koeien met goeiige ogen naar het onaangekondigde bezoek. Niemand schrikt en het gestaar gaat weer snel over in gegraas.

 

Jaap de Boer heeft sinds enige tijd muziek in de open bedrijfsruimte. Zeker nu het winter wordt en de koeien weer op stal staan, concentreert het werk zich rond de woning.

 

In paniek

Voor Jaap en zijn broer Siem is de muziek van de lokale omroep Love een prettig achtergrondgeluid om mee te werken. Maar de muziekinstallatie dient nog een ander doel, blijkt. “Koeien kunnen flink schrikken als er vanuit de stilte plotsklaps geluid wordt gemaakt. Een vrachtwagen die langsrijdt of een kat op het dak. Zeker ’s nachts ging het in het verleden soms volledig mis, waarbij de koeien in paniek raakten, waarna we ze ’s morgens smerig en gestrest aantroffen.”

 

Muziekkeuze

Muziek zorgt ervoor dat de koeien wennen aan geluid. “Ik heb inderdaad ook wel eens gelezen dat de melkproductie beter is als koeien luisteren naar klassieke muziek. Ik heb de muziek toch maar afgestemd op de zender waar we zelf het liefste naar luisteren.” Koeien kunnen in z’n algemeenheid bij stress hun melk ophouden. Kort gezegd: hoe rustiger de sfeer in de stal, hoe beter het is voor dier en melkproductie. Vandaar dat de muziek ook ’s nachts aanstaat.”

 




BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook