Daffee; cafeïnevrije koffie uit Oosthuizen

Daffee; cafeïnevrije koffie uit Oosthuizen

Het lijkt een modern sprookje, want de situatie van de Syrische Rahaf Allymoni (27) en Tamim Kbahr (30) was compleet uitzichtloos.  Zij studeerde Economie in Syrië, hij zocht werk in Turkije. Ze leerde elkaar online kennen en hadden drie jaar lang een virtuele relatie. Na omzwervingen vonden zij in het asielzoekerscentrum in Ter Apel onderdak en eind maart 2019 konden ze elkaar voor het eerst vasthouden. Nu hebben ze in Oosthuizen hun eigen bedrijf met het maken van koffie uit dadelzaad. Een verhaal over moed, doorzetten en innovatie.

‘Het kiezen van de juiste partner is de eerste stap naar succes,’ is het motto van dit paar.

Master in Spanje
Rahaf studeerde economie in Syrië en was vastberaden om te gaan werken, ondanks de barre oorlogsomstandigheden. Dankzij haar doorzettingsvermogen is dat ook enkele jaren gelukt. Door haar hoge cijfers en jarenlange ervaring krijgt ze een studiebeurs aangeboden om in Spanje een master in economie te halen. Gezien de magere werkgelegenheid in dat land zocht ze daarvandaan verder. In een facebookgroep voor werkzoekende Syriërs leerde zij Tamim kennen. Hij woonde op dat moment in Turkije. Ze vroeg hem naar tips om in zijn omgeving aan het werk te kunnen, niet wetende dat hij later haar echtgenoot zou worden.

FirstDate
Zij vertelt: “Onze online relatie duurde drie jaar. Al in 2016 vroeg Tamim mij ten huwelijk en ons verlovingsfeest vierden we online. We probeerden elkaar te ontmoeten, maar helaas weigerden de ambassades ons zonder reden. Uiteindelijk kwamen we allebei na veel omzwervingen in Ter Apel terecht. Ik zat daar zeven maanden alleen en was erg eenzaam. Je kunt je voorstellen hoe ongelooflijk gelukkig we waren toen we elkaar eindelijk konden vasthouden. Het was onze eerste, echte ontmoeting, daarom heet ons bedrijf FirstDate.”

Daffee
Tamim vult aan: “Samen gingen we op weg om onze droom te realiseren en creëerden ons prachtige project. We noemen het ‘Daffee’.  Het is een koffie-achtige drank gemaakt van de pit van een dadelzaadje. Deze drank wordt hetzelfde bereid als gewone koffie maar bevat geen cafeïne. Wel veel vitamines, mineralen en andere gezonde elementen. Uiteraard kunnen we dit staven met wetenschappelijk onderzoek. Op onze website vindt u de link naar de rapporten en alle eigenschappen van het dadelzaad.”

Vitaminegebrek
Rahaf: “Daffee is een zeer gezond, energie-verhogende drank die bloeddrukpatiënten en patiënten met een hoge bloedsuikerspiegel kunnen gebruiken zonder dat dit problemen met hun gezondheid veroorzaakt. In Syrië kreeg ik last van allerlei klachten die veroorzaakt werden door vitaminegebrek. De dokter raadde me aan om geen cafeïne houdende stoffen te gebruiken maar vooral dadels te eten omdat deze de benodigde vitamines bevatten. Zo is het idee in mijn hoofd gaan groeien en zijn we het gaan door ontwikkelen.”

Marketing is moeilijk
Ze gaat verder: “Tien maanden lang hebben we alles in ons huis voorbereid, inclusief productie en verpakking. Wel hebben we hulp gehad van een aantal Nederlandse organisaties maar we kampen met marketingproblemen. Tegenwoordig zijn we afhankelijk van de individuele koper via internet en eigenlijk heeft dit project iemand nodig die het grootschaliger op de markt kan zetten. Aan winkels verkopen bijvoorbeeld.”

Tot slot zegt Rahaf: “De feestdagen komen er weer aan en we zijn druk bezig met speciale cadeaus hiervoor.  We hopen op steun en nodigen iedereen uit om op onze website www.daffee.nl te kijken en ons te volgen op facebook. Ook op andere social media zijn we te vinden.  Dank vanuit mijn hart.”

Daffee is vanaf februari te koop en te proeven in de nieuwe winkel die begin volgend jaar wordt geopend in het kaaspakhuis naast het Bakhuis aan de Voorhaven 129 in Edam.
Door: Alaa Khalil en Mandy van der Zwaard


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook