Cursus kunst- en cultuurgeschiedenis Oost-Europa

Cursus kunst- en cultuurgeschiedenis Oost-Europa

Op dinsdag 24 september om 13.45 uur gaat er een nieuwe cursus kunst- en cultuurgeschiedenis van start in De Burghwall, Achterhaven 89 te Edam. De cursus duurt tien weken en de titel is ‘Ontsloten: Oost-Europa’.

Hoewel niet alle landen ten oosten van ons hebben geleden onder het communisme, delen zij wel een rijk en glorieus verleden. Wie denkt dat je voor de kunst uit de renaissance vooral naar Italië moet afreizen, heeft het mis. Landen als Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Duitsland en Oostenrijk hebben volop meegedaan aan het inluiden van dat nieuwe tijdperk.

Het initiatief ging doorgaans uit van het hof, maar aristocraten, clerici en stedelijke burgers volgden al spoedig de nieuwe trend. In Praag ontving Karel IV de Italiaanse humanist Petrarca. Kunstenaars en architecten trokken de Alpen over in beide richtingen. Fresco’s in Toscaanse stijl verschenen in Esztergom, verluchte handschriften gemaakt door schilders uit Bologna belandden in de bibliotheek van koning Wenceslas in Praag, paleizen kregen binnenhoven met loggia’s en renaissancetuinen.

Met de komst van de Habsburgers in Wenen werden de Ottomaanse legers teruggedrongen en kregen Joden meer vrijheden. Steden floreerden en ook de barokke stijl vond navolging in heel Oost-Europa, met kunstig stucwerk en altaarstukken van Rubens. Het sluitstuk wordt gevormd door het modernisme, dat internationaal georiënteerde kunst laat zien en vooral fenomenale architectuur.

Docent: Tine Sijm, kunst-en cultuurhistoricus. Voor aanmelding, informatie of brochure: sijm.t@quicknet.nl / tel. 0229 501837 (inspreken kan ook). Kosten 175 euro.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook