Chillen vanuit een container bij de Singel

Chillen vanuit een container bij de Singel

Een kleine twee weken geleden is op het parkeerterrein naast buurtcentrum de Singel in Edam een grote container geplaatst. De jeugd heeft hiermee een eigen onderkomen gekregen. Het jongerenwerk heeft er een klein kantoortje ingericht. Jongeren krijgen de verantwoordelijkheid om de eigen ruimte zelf te beheren. Ook zal er een werkgroep worden geformeerd die activiteiten gaat organiseren.

Jongerenwerker Ronald Hein houdt sinds afgelopen woensdag, samen met nog vier deeltijdwerkers, kantoor in de opvallende blauwe container. Hij vertelt dat het idee al eerder is gelanceerd maar door allerlei redenen toen niet van de grond is gekomen. “Souffian, een van de jongeren, wilde enkele jaren geleden een sport cont(r)ainer laten plaatsen. Om daarvanuit allerlei sportactiviteiten te ontwikkelen. Wij hebben dit weer opgepakt en er een iets andere draai aan gegeven.”

Buurtbewoners
De container is in eerste instantie een plek waar jongeren lekker kunnen chillen. Volgens de jongerenwerker is een wisselende groep van zo’n 25 tot 30 jongeren in de leeftijd van 15 tot begin 20 vaak rond de Singel aanwezig. Buurtbewoners klaagden over geluidsoverlast en brandgevaar aangezien de dak overkapping van het buurtcentrum gebruikt werd als ‘hangplaats’.

Pilot
Nadat het jongerenwerk de wensen van de jeugd inventariseerde werd besloten om de container te plaatsen. Die is niet alleen bedoeld voor de avonduren. Ook skaters of andere sporters op een van de naastgelegen veldjes kunnen gebruik maken van de plek. “Het is in eerste instantie een pilot. De komende maanden kijken we hoe het loopt. We willen met jongeren afspraken met over het schoonmaken van het chill-gedeelte. Zelf zijn we er op zoveel mogelijk tijden dat de jeugd vrij heeft, ook ’s avonds en in het weekend.”

Singel
Volgens Ronald Hein is de Singel zelf niet echt geschikt voor de doelgroep. “De jongeren willen een eigen plek, eentje die zeven dagen per week speciaal voor jongeren open is en laagdrempelig.”

Jongerenplein
Het plein zal in dat kader worden omgedoopt tot een jongerenplein. “We hopen dat daardoor in de rest van de wijk minder overlast zal plaatsvinden. Het moet een ‘landingsplek’ worden voor jongeren. Wij zullen wel moeten accepteren dat de jongeren het beheren op hun eigen wijze. Vanuit de opgerichte klankbordgroep gaan we onderzoeken wat mogelijk is door en voor jongeren. Die kunnen dan in beeld brengen welke activiteiten er uiteindelijk georganiseerd kunnen worden.”

Skaters
Ook met de skaters en andere sporters zal gesproken worden. “We gaan kijken of we nog wat aanvullingen of aanpassingen kunnen realiseren. Ook houden we contact met de buurt.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook