CDA: ook de kleine ondernemers verdienen hulp en financiƫle steun

Ondernemers zijn van essentieel belang voor de leefbaarheid van onze gemeente. Zij  vormen de ruggengraat van onze economie, we kunnen simpel weg niet zonder hen. Vanwege dat grote belang zet het CDA zich op verschillende niveaus actief in om te zorgen dat zoveel mogelijk ondernemers de financiële steun en hulp van de overheid krijgen die zij nodig hebben. Landelijk gaat het veelal over de (financiële) regelingen en aanvullingen voor de kleine ondernemers, lokaal over de uitvoering daarvan die breder is dan de horeca alleen.

Het kabinet maakt 750 miljoen euro extra corona-overbruggingskrediet vrij gericht op kleine bedrijven. Met een aparte regeling worden er aanvullende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. CDA woordvoerder Mustafa Amhaouch stelde eerder al Kamervragen om de kredietverstrekking van banken en bedrijven aan MKB-bedrijven te versnellen, vereenvoudigen en verbeteren. Het is van groot belang dat het kabinet hier mee aan de slag is gegaan. 

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Het gaat erom dat we ondernemers in deze moeilijke tijd aan het broodnodige krediet helpen om de coronacrisis door te komen. De overheid heeft een aantal regelingen opgezet voor ondernemers waaronder de NOW voor loonkosten, TOGS voor vaste lasten en er zijn leningen bij de bank tegen gunstig tarief mogelijk. Ik kom echter bij veel goed draaiende ondernemers en zie dat het water hen aan de lippen staat. Zij zijn het kloppend hart van onze gemeenten maar komen moeilijk aan krediet omdat het vaak om kleine bedragen gaat. Die kleine bedragen zijn lastig te financieren dus was er meer maatwerk nodig, juist voor de kleine ondernemer. Deze regeling zorgt dat deze mensen ook terecht kunnen bij een bank en op een toegankelijke wijze krediet ontvangen. Dit geeft hopelijk wat perspectief in deze barre tijden, zodat bijvoorbeeld ook winkeliers niet verdwijnen uit onze steden en dorpen.” 

Onder de nieuwe regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding.

In ieder geval hebben de banken Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos toegezegd leningen via de regeling aan te bieden. De regeling is gericht op kleine ondernemers: micro-, midden- en kleinbedrijf. Het gaat naar schatting om enkele tienduizenden ondernemingen in Nederland. Doordat de overheid voor 95% garant staat kan een grotere groep ondernemers aan financiering worden geholpen. Het feit dat de financiers nog steeds 5% van het risico dragen, zorgt tegelijkertijd voor een zorgvuldige risicobeoordeling, zodat de leningen worden verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit.

Vanwege dat grote belang zet het CDA zich op verschillende niveaus actief in om te zorgen dat zoveel mogelijk ondernemers de financiële steun en hulp van de overheid krijgen die zij nodig hebben. Landelijk gaat het veelal over de regelingen en aanvullingen voor de kleine ondernemers, lokaal over de uitvoering daarvan die breder is dan de horeca alleen.

Dit laatste was ook de kern van het debat tijdens de laatste raadsvergadering bij de behandeling van de VVD-motie over de noodzakelijke steun aan de horecaondernemers, aldus fractievoorzitter Alfred de Jong. Deze steun werd onderschreven, maar hij vond dat de motie breder getrokken moest worden naar alle ondernemers die door de coronamaatregelen het water tot aan de lippen staat. Juist omdat het CDA en het college er voor alle ondernemers wil zijn werd de motie met de toevoeging van CDA’er Jack de Boer “Breed helpen waar dat mogelijk is” door het college overgenomen.

Suggesties zijn van harte welkom
Het CDA staat open voor suggesties en ideeën. Neem contact op met het CDA Edam-Volendam via edamvolendam.cda@gmail.com of kijk op onze website www.cda.nl/noord-holland/edam-volendam, facebookpagina of volg ons via twitter.
Fractie CDA Edam-Volendam
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook