Cary Venselaar komt met volledig overzicht W.O.J. Nieuwenkamp

Cary Venselaar komt met volledig overzicht W.O.J. Nieuwenkamp

900 pagina’s ‘Alles voor de kunst’

Kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950), telg uit een Amsterdamse redersfamilie, vestigde zich in 1905 in Edam.  In eerste instantie met zijn bijzondere woon- en atelierschip De Zwerver, waarmee hij met zijn gezin door diverse landen trok. Later vanuit zijn atelierwoning aan de Nieuwehaven. Hoewel er al veel geschreven is over de veelzijdige kunstenaar komt Edammer Cary Venselaar nu met een totaaloverzicht bestaande uit maar liefst 900(!) pagina’s.

Nieuwenkamp was kunstschilder, graficus, architect, scheepsbouwer, schrijver, etnograaf, ontdekkingsreiziger en kunstverzamelaar. Hij liet vele duizenden kunstwerken na.

Inspiratie deed hij op tijdens zijn reizen. Voor 1897 reisde hij in Nederland en Europa. In de jaren daarna reisde hij naar Java, Bali, Lombok, Alor, Timor, Egypte, Japan, India en China.

In 1900 bouwde hij zijn prachtige woon- en atelierschip De Zwerver, dat nog steeds in ons land te bezichtigen valt. Nadat hij in Edam niet alleen een woning ontwierp en bouwde, maar ook gevels/woningen aan de Nieuwehaven en een botanische kas, vertrok hij na 15 jaar om in een villa nabij Florence vanaf 1920 verder te leven.

W.O.J. Nieuwenkamp, “Alles voor de kunst’, Cary Venselaar. ISBN 9789460225215. € 69,50.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook