Calvin Raatsie tekent contract Ajax

Calvin Raatsie tekent contract Ajax

Sinds begin deze maand staat de handtekening van Calvin Raatsie onder een officieel contract met Ajax. Tot 2022 maakt de keeper onderdeel uit van de club. Dit jaar in het team onder 17 en vanaf volgend jaar onder 19. Zijn trainer omschrijft hem als een typische Ajax keeper, bovendien heel betrouwbaar. Voorlopig blijft de jonge plaatsgenoot vooral heel nuchter onder zijn succes.

“Dat voelt heel goed,” reageert Calvin Raatsie op de ondertekening van zijn contract. “Na heel wat jaren bij de jeugd is dit een blijk van vertrouwen. Ajax ziet potentie in mij om door te breken. Dat geeft mij de stimulans om mijn best te blijven doen en nog beter te worden.” In praktisch opzicht zal er niet veel veranderen. “De dagen die ik train of naar school ga blijven eigenlijk hetzelfde. Op maandag en dinsdag ga ik naar school, af en toe op woensdag. Op donderdag en vrijdag train ik en op zaterdag een wedstrijd. Zondag is een vrije dag, maar dan moet ik eigenlijk altijd mijn huiswerk maken. Op dit moment hou ik geen vrije tijd over. Dat is wel zwaar, zeker in de combinatie met school, gelukkig is dat bijna klaar.”

Dit jaar doet Calvin zijn eindexamen Havo, alleen vallen deze examens tegelijk met het EK voetbal in Ierland. “Ik moet dan daar naar de Nederlandse ambassade om het examen af te leggen. Examens zijn landelijk verplicht, als je niet kan meedoen, moet je deze in het tweede tijdvak doen, als een soort herkansing. Eén examen valt sowieso op een wedstrijd dag, die moet ik al inhalen. Als we verder komen in het toernooi, misschien wel meer. Dan hou je niet echt een zomervakantie over, dat is wel jammer. Er valt wel een grote last van mijn schouders als ik mijn diploma op zak heb. Ik vind het erg belangrijk om te halen. Als ik al mijn tijd op het voetballen zou storten, heb ik niets om op terug te vallen. Wat als ik een blessure oploop? Straks kan ik altijd nog een studie oppakken. Gelukkig sta ik er best goed voor, maar ik moet elk vrije uurtje pakken, anders lukt het niet.”

Zijn contract loop in eerste instantie tot 2022. “Volgend jaar kom ik in het onder 19 team, met drie andere keepers. Hopelijk lukt het om meteen dat jaar al eerste keeper te worden. Je moet zorgen dat je goed presteert, de weg is vooral voor keepers lang. Voor voetballers is dat anders, die kunnen nog op een andere positie spelen, maar voor ons is dat niet het geval.”

Typische Ajax-keeper
Zijn trainer omschrijft Calvin als een typische Ajax keeper. “Ajax houdt van voetballen. De opbouw van een aanval begint vanuit de keeper. Ik ben geen lijnkeeper, maar iemand die meevoetbalt. Dus niet alleen lange ballen trappen, puur om ze tegen te houden, maar meedoen met het spel. Dat is ook wel mijn sterkte punt. Toen ik net bij Ajax kwam, was dat nog niet zo. Mijn trainer heeft ontzettend op het voetballende deel gehamerd, met name pass-vormen en positie spellen.” Zijn trainer beschrijft hem bovendien als betrouwbaar.

Rustig
Vader Marco neemt het woord: “Als verdediging is het belangrijk om te weten dat je een rustige keeper achter je hebt staan. De zekerheid dat je altijd een bal naar hem kan toe spelen en dat je weet dat het goed komt. Geen stresskip die zijn hart vasthoudt als er een bal zijn kant op komt. Van Calvin weten ze dat ze op hem kunnen vertrouwen, die wordt niet zo snel zenuwachtig.”

Zware combinatie
Natuurlijk is het ook zwaar, vooral in combinatie met school. “Ik heb minder lesuren dan mijn leeftijdgenoten, maar die hebben weer meer tijd om andere dingen te doen. Ik begin om 08:00 uur en ben pas om 20:00 weer thuis. Dan moet ik nog mijn huiswerk maken of ik probeer nog wat te trainen, zoals wat extra push-ups en buikspieroefeningen voor een sterker bovenlijf. Soms krijg je een snappie binnen van mijn vrienden die aan het voetballen zijn of op de PlayStation spelen, daar heb ik dan eigenlijk ook wel zin in. Dat mis je wel eens, maar ik ben er ook aan gewend. Omdat ik al zes jaar bij de jeugd train, weet ik eigenlijk niet beter. Als ik het uiteindelijk allemaal haal, hoor je mij niet klagen.”

Landskampioen
Er bestaat voor de familie geen twijfel over wie de landstitel pakt dit seizoen: Ajax. “PSV heeft een veel moeilijker programma, bovendien staat Ajax ver voor in doelsaldo.” Het team van Calvin kan ook landskampioen worden volgende week. “We spelen samen met de beste zeven teams onder de 17 van Nederland. Woensdag 24 april spelen we tegen Groningen, als we gelijk spelen worden we al kampioen.” Toch blijft de jonge keeper nuchter. “Natuurlijk is het best goed dat ik voor Ajax speel en een contract hebt ondertekent, dat laat ik alleen niet echt zien van buiten. Van binnen weet ik dat wel.”
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook