BSO Majest bestaat twintig jaar

BSO Majest bestaat twintig jaar

Ongedwongen ‘huiskamersfeer’ bevalt kinderen én ouders nog steeds heel goed

Een huiskamersfeertje creëren. Dat is wat Judith de Groot van BSO Majest twintig jaar geleden voor ogen had. En twee decennia later is dat nog steeds het uitgangspunt. “We bieden van alles aan, maar de kinderen hoeven niets. En heel belangrijk: een kind mag en kan bij ons zichzelf zijn. Kinderen zijn niet allemaal hetzelfde. Ik heb ze altijd gezien als individu. En na al die jaren kinderopvang vind ik het onverminderd leuk. Het is eigenlijk geen werk. Het is wie ik ben.”

De kleine kinderen van toen zijn, na twintig jaar, volwassen geworden. “Ik ken ze allemaal nog”, vertelt Judith lachend. “Het zijn eigenlijk een beetje ‘mijn kinderen’. En diezelfde jongens en meisjes van toen hebben nu soms alweer zelf een kindje. En dat kindje komt natuurlijk weer bij Majest terecht. En dan realiseer ik me: twintig jaar is een hele lange tijd, maar het is omgevlogen. Ik ben nu bijna 55 jaar en zit al zo’n 35 jaar in de kinderopvang. Maar het verveelt me nog steeds niet. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Het houdt me jong.”

Start
Op dinsdag 2 januari 2001 opende Buitenschoolse Opvang (BSO) Majest voor de eerste keer de deuren. In die tijd was de BSO nog onbekend terrein voor de meeste ouders. Judith de Groot werkte bij kinderdagverblijf Diedel Dumpie aan de Achterhaven toen haar ter ore kwam dat de ruimte daar vlakbij vrij kwam. “Ik wist direct dat ik daar buitenschoolse opvang wilde beginnen. In die tijd was mijn zoontje vier jaar oud en behalve het principe van gastouderschap was er verder niets op dit gebied. Samen met Biserka van Driel begon ik Majest met vijf kindjes. Maar na zo’n anderhalf jaar zaten we al vol.”

Gevestigde naam
De tevredenheid bij de ouders was en is groot. Na een paar jaar werd uitgebreid met een vestiging in Volendam. In de beginperiode was Majest gevestigd in de Petrusschool; de laatste jaren vinden vele tientallen kinderen voor en na schooltijd hun weg naar Majest in basisschool de Blokwhere aan Oosterom 1. Ook in Amstelveen kreeg Majest voet aan de grond en werd ook in die omgeving een gevestigde naam. Enkele jaren geleden gingen Judith en Biserka ieder hun eigen weg. “Biserka is naar Amstelveen gegaan en ik ben in Edam en Volendam gebleven met mijn broer als vennoot.”

Coronatijd
Bij Majest in Edam verblijven er momenteel zo’n twintig kinderen, in Volendam zijn dat er rond de veertig. Ook in deze periode van corona worden kinderen opgevangen. “Maar natuurlijk niet zoveel als normaal”, verduidelijkt Judith. “We werken nauw samen met de scholen. Als een kind door het beroep van ouders toch naar school gaat, mag hij of zij ook naar de BSO. Dus gelukkig draaien we wel door, maar is het wel anders dan voorheen.”

‘Woonkamer’
Wat Majest Majest maakt? “Kinderen ervaren onze opvang als een verlengstuk van hun eigen woonkamer. Ze voelen zich thuis bij ons. Gezellig knutselen, veel spelletjes spelen en fijn buiten spelen.”
Maar een computer komt er bij Majest niet in. “Daar hebben we bewust voor gekozen. En mobieltjes worden netjes bewaard in een mandje. Een televisie hebben we wel. Sommige kinderen vinden het heerlijk om even te ontspannen met een film. Maar bij ons wordt veel samen gespeeld. Sommige kinderen weten niet meer wat gezelschapsspellen zijn. Als ze eenmaal bij Majest zijn, komt daar al snel verandering in.”

Door de huidige lockdown wordt momenteel bij Majest even geen avondeten geserveerd. Maar normaliter draait Judith haar handen daar niet voor om. Een stamppot voor 60 kinderen? Geen probleem. “Veel kinderen lusten geen spruitjes. Vandaar dat wij altijd kooltjes-stamppot eten. En natuurlijk pasta pesto. Ook een favoriet.’

Zomerborrel!
Tien jaar geleden werd nog een groot feest gegeven in De Burghwall. “Noodgedwongen doen we het nu rustig aan. Hopelijk kunnen we het twintigjarig bestaan over een paar maanden vieren met een zomerborrel. We gaan uit van het positieve.”

Ouders
Judith wil benadrukken dat Majest niet had kunnen bestaan zonder de steun van al die ouders uit Edam en Volendam. “Zij hebben ons het vertrouwen gegeven. Daar wil ik hen hartelijk voor bedanken.” En ook haar personeelsleden verdienen een dikke pluim. “Met Irina, Jitske, Ramona, Miranda, Maud en invalkrachten Naomi en Bianca ben ik meer dan blij. We vormen een heel hecht team. Wat mij betreft: op naar de volgende twintig jaar.”
Carla Knelange
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook