Boomaanplant als start werkzaamheden 3e ontsluitingsweg

Boomaanplant als start werkzaamheden 3e ontsluitingsweg

Jarenlang vochten ze tegen de komst van de weg, afgelopen dinsdag hielpen de woordvoerders van de Vereniging ‘Weg met die Weg’ de aanplant van een wilg. Dit als startpunt van zeer ingrijpende werkzaamheden die pas op 1 juli 2024 ten einde komen.

Jacco Mak, projectleider namens de gemeente, vertelde dat de weg aan twee kanten wordt ingepakt met groen. De weg zelf komt precies in het midden, tussen Edam en Volendam te liggen. Daaromheen komen struiken, bomen en planten die de biodiversiteit zullen verhogen. Ook zal er meer ruimte gemaakt worden voor waterberging, vooral aan de oevers richting bebouwing. De weg zelf zal iets hoger komen te liggen. Dit als gevolg van de waterstand. Daaromheen komen kleine dijkjes.

Gekozen is om geen verlichting aan te leggen langs de 50 kilometer weg, al zal het naastgelegen fietspad voorzien worden van moderne technologie in de vorm van dynamische verlichting (gaat aan als de fietser voorbij komt om daarna na enige tijd weer uit te gaan).

Wethouder Wim Runderkamp was blij dat na een proces van ruim 2o jaar de noodzakelijke weg er komt. Bedoeld om de Julianaweg in Volendam en de Singelweg in Edam te ontlasten en te zorgen voor een snellere afhandeling van verkeer richting de Broeckgouw.

De aanleg zelf begint eind 2021. De aanbesteding is bijna afgerond, de gronden aangekocht en de benodigde subsidie is rond.

Omwonenden Jan Koning en Ko Spaargaren plantten namens de protestvereniging samen met de wethouder de eerste boom. De bewoners hebben zich uiteindelijk neergelegd bij de komst van de weg en zijn in ieder geval blij dat inspraak ook echt heeft geleid tot de inkleding van de weg. Al blijft er scepsis of de weg de verkeersproblemen ook echt gaat oplossen.

Op de aansluiting met de Dijkgraaf Poschlaan en richting Zuidpolderlaan komen straks twee rotondes.  Het nieuwe fietspad zal onderdeel worden van een regionaal netwerk. Ook het wandelpad zal opgefrist worden.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook