Bonanza aan de Baandervesting?

Bonanza aan de Baandervesting?

80 woningen worden gebouwd  aan de Baandervesting. Maar er had zoveel meer ingezeten. Op deze toplocatie had je drie vliegen in één klap kunnen slaan. Nu is het een plan vol onbenutte kansen. Daarom hebben we tegengestemd. Maar het kan nog. Dubbelgebruik van ruimte, parkeren én warmteopslag. Een onverwachte meevaller.

In dit nieuwe project in de binnenstad van Edam zullen volop auto’s over de vesting blijven rijden. Op het binnenterrein komen parkeerplaatsen voor auto’s. Nergens is autovrije ruimte. We hebben er steeds voor gepleit om juist hier een ondergrondse parkeergarage te bouwen. Er kwam onderzoek. Uitkomst onbetaalbaar. Maar onbetaalbaar groeit niet aan een boom. Onbetaalbaar is wat de mens ervan maakt. Durf te dromen, wees ambitieus, denk na over de toekomst van de Edammer binnenstad, leg de kosten naast de baten, durf na te denken over betaald parkeren, formuleer wat een autovrije openbare ruimte waard is. Waar kinderen veilig kunnen spelen. Natuurlijk kunnen we het betalen. Het onbetaalbare haalbaar maken, daar is de politiek voor.

Belangrijkste argument tegen een ondergrondse parkeergarage was destijds dat de woningen te duur zouden worden. Maar in de huidige plannen zien we die betaalbare woningen niet terug. Nu de projectkosten lager uitvallen zouden we graag een garantie willen zien dat tenminste 20% van de woningen sociale huurwoningen zullen zijn.

Vervuilde grond en warmteopslag
We kijken vooruit. De grond is sterk vervuild. Er is onderzoek naar gedaan. De conclusie was: we graven de bovenste laag af en brengen een ‘leeflaag’ aan. Maar op sommige plaatsen waar de grond  met minerale olie is vervuild moet dieper worden afgegraven. Juist daar waar het binnenterrein met parkeerplaatsen komt. Laten we nog even hierover doordenken. Kunnen we  van de nood een deugd maken? De woningen worden natuurlijk gasloos gebouwd. Hoe worden ze straks verwarmd? Dat binnenterrein kunnen we een dubbele functie geven. Waar de grond is afgegraven plaatsen we goed geïsoleerde waterbassins. Daarbovenop komt het parkeerterrein. Zonnecollectoren op de daken van de omliggende woningen zorgen in de zomer voor de warmte. Een gedeelte daarvan wordt direct opgeslagen in een voorraadvat in de woningen zelf en de warmteoverschotten gaan naar de ondergrondse ‘seizoensberging’. Deze warmte kun je ’s winters weer gebruiken om de woningen te verwarmen en voor warm water. In Nagele, destijds het eerste dorpje in de nog lege Noordoostpolder, wil men met deze collectieve warmteopslag de inmiddels monumentale woningen verwarmen. Met behoud van de bestaande radiatoren. En verder weg in Duitsland is dit systeem al toegepast bij nieuwbouwprojecten zoals onze Baandervesting.

Onbetaalbaar? Nou nee. Aan gas is een gemiddeld gezin nu € 110,- per maand kwijt. Met 80 woningen levert dit per jaar een bedrag op van zo’n € 100.000,-. Onlangs is een dergelijk project op Vlieland gerealiseerd voor € 1.300.000,- en daar ging het om 38 woningen. Prijstechnisch gaat dat dus lukken. Onze gemeente heeft een duurzaamheidambitie geformuleerd  voor 2050. We moeten dan een energieneutrale  gemeente zijn. Laten we werk maken van onze dromen. Deze investering zal zichzelf ruimschoots terugverdienen. We zijn een gemeente van bouwers. Als deze innovatie ergens moet lukken is het hier. En op veel plaatsen in onze gemeente kunnen we deze techniek ook toepassen. De wethouder vond dit ook een goed plan. Hij zou het doorgeven aan de projectontwikkelaar. Hopelijk met een indringende blijk in zijn ogen.
John Kluessien namens GroenLinks Edam-Volendam
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook