Boer en Bakker één van de meest voorkomende achternamen in Edam

De achternamen Boer, Bakker en Groot komen u vast bekend voor. De namen komen veel voor in Nederland. Het zijn zelfs de meest voorkomende achternamen in de Noord-Hollandse plaats Edam. Hebben de veel voorkomende achternamen iets te maken met de geschiedenis van deze plaats? Places Nieuws zocht het uit.

Beroepsnamen
Edam staat bij de meeste mensen bekend om de Edammer kazen. Het authentieke Edam heeft echter nog veel meer te bieden dan kaas. De stad heeft namelijk een rijke geschiedenis die goed te zien is in de oude straatjes en grachtjes. Veel voorkomende achternamen in Edam zijn beroepsnamen. Dit zijn achternamen die verwijzen naar het beroep dat iemand uitoefende. Bijvoorbeeld Boer (1e), Bakker (2e), Veerman (5e), Visser (6e), Smit (8e) en Schilder (10e). Edam is ooit ontstaan doordat in de 12e eeuw veel boeren en vissers zich vestigden aan het riviertje de IJe. Uit deze eenvoudige nederzetting ontstond later de stad. Niet gek dus dat er nog steeds veel ‘Boeren’ en ‘Vissers’ zijn te vinden in deze plaats.

Bijzondere achternamen
De achternamen Everaars, Rossenaar en Bouwes komen minder vaak voor in Nederland. Het zijn bijzondere achternamen die wel veel voorkomen in Edam. De namen behoren meestal tot de categorie patroniem. Dat betekent dat ze zijn afgeleid van een voornaam van iemand. Iemand met de achternaam Everaar kan bijvoorbeeld afstammen van iemand die ooit Evert heette.

Top 20 meest voorkomende achternamen
Let op, deze top 19 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1.Boer
2.Bakker
3.Groot
4.Kemper
5.Veerman
6.Visser
7.Dijk
8.Smit
9.Everaars
10.Schilder
11.Vlaanderen
12.Haan
13.Rossenaar
14.Graaf
15.Greuter
16.Molenaar
17.Smits
18.Tol
19.Vries
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook