Boekwerk Julie Hengeveld

Boekwerk Julie Hengeveld

 
Het Edams Museum als decor voor kunstenaars (1895-1914)
Kunstenaars die vanaf eind 19e eeuw in Volendam verbleven bezochten veelal ook Edam, waar zij stadsgezichten maakten en vanaf 1895 konden werken in het Edams Museum. Het museum werd tussen 1895 en 1914 gebruikt als decor voor schilderijen en tekeningen.
In 'Het Edams Museum als decor voor kunstenaars (1895-1914)' wordt inzichtelijk gemaakt dat binnen- en buitenlandse kunstenaars die vanaf eind 19e eeuw in Volendam verbleven om er te tekenen en te schilderen ook het Edams Museum bezochten en vervolgens ook daar werkzaam waren; zij gebruikten het Edams Museum als decor. 

In deze publicatie worden schilderijen en tekeningen naast interieurfoto’s en museumobjecten getoond. Modellen in Volendammer klederdracht of in 17e-eeuwse kostuums poseren in de kunstwerken in het Edams Museum of op de achterplaats. Opmerkelijk zijn de meisjes in kostuums van het Amsterdamse Burgerweeshuis, die in tekeningen van Nicolaas van der Waay (1855-1936) in het Edams Museum werden geplaatst.

Julie Hengeveld (1975) werkt sinds 2018 als conservator voor het Edams Museum. Als freelance kunsthistoricus schrijft Julie Hengeveld voor diverse musea en historische verenigingen boeken, artikelen en catalogusteksten. Zij publiceert daarnaast artikelen over kunst voor het Antilliaans Dagblad.  
€ 14,87. PAPERBACK. 41 pagina’s. Te koop bij het Pakhuys Edam en het Edam Museum of via www.mijnbestseller.nl
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook