Boekhandel ’t Pakhuys opent 16 november

Boekhandel ’t Pakhuys opent 16 november

Kwaliteit en een breed aanbod aan boeken. Dat zijn de kernwoorden voor boekhandel ’t Pakhuys die 16 november open gaat. In de voormalige werkplaats van timmerman Mathijs Wanders aan de Lingerzijde 8 in Edam komt een prachtige, laagdrempelige en sfeervolle zaak. “Een mooie literaire boekwinkel waar je graag naar binnen loopt om inspiratie op te doen.”

’t Pakhuys wordt een samenwerking van drie doortastende dames. Esther de Jong is de partner van Mathijs Wanders. Zij kwam met het idee om de werkplaats om te turnen in een boekwinkel. In gesprek met Franny Conijn, de tante van Mathijs, en Tineke Ooms, de schoonzus van Franny, werd besloten om gedrieën te gaan ondernemen. Want ook zij liepen met hetzelfde idee rond.

Esther runde tot voor kort de Beemster Eetkamer. Tineke werkt al 30 jaar in het onderwijs, maar heeft tussendoor ook nog een restaurantje in de Amsterdamse Jordaan gehad. Franny is de dochter van melkboer Conijn die een winkel had aan de Eilandsgracht.

Expertise
Met de openingsdatum in zicht neemt de spanning toe. Terwijl Franny geniet van een al eerder geplande vakantie, zijn Esther en Tineke volop bezig om de puntjes op de i te zetten. Ze hebben besloten om zich niet aan te sluiten bij een keten. “We worden een zelfstandige boekwinkel die gebruik maakt van de expertise van een inkoopcombinatie.”

Alle drie zijn ze fervente lezers. “We vullen elkaar mooi aan. De een is geïnteresseerd in historische romans. De anderen juist weer in kinderboeken en mooie literatuur.”

Geen Markee 2.0
Esther en Tineke benadrukken dat de winkel geen kopie wordt van Markee, de afgebrande kantoorboekhandel in de Hoogstraat. “De focus ligt hier echt op boeken. Daarnaast komt er nog een hoekje met kantoorartikelen en we gaan passende cadeaus verkopen.”

Afgewogen assortiment
Ze willen een winkel worden waar je graag even binnenloopt om inspiratie op te doen. Tineke: “Het zal even tijd nodig hebben, maar je moet hier gewezen worden op de mooiste en nieuwste boeken. We hebben gelukkig een goede coach; Jose Ferdinandus. Zij heeft ruime ervaring in het boekenvak.`

Opening
Als op 16 november de deur open gaat  zal er een leuke activiteit plaatsvinden. “We zijn bezig met een ‘meet and greet’ om 15.00 uur met schrijver Jan Brokken. En ook voor kinderen komen we met iets leuks!”

Overzichtelijke indeling
Globaal zal het assortiment bestaan uit een hoek met leer- en prentenboeken voor kinderen. Aangevuld met boeken voor ‘young adults’. Daarnaast wordt er veel ruimte ingericht voor literatuur, waaronder Engelse boeken, geschiedenis en mooie biografieën. Tijdschriften en de weekendkrant krijgen eveneens een plek in de winkel al zal het hier gaan om een strikt geselecteerd assortiment met als codewoord ‘kwaliteit’. “Je zult hier geen Story en Privé aantreffen.”

Leeshoekje
In het voorgedeelte van de winkel komen leuke cadeauartikelen. De toonbank wordt aan de achterzijde van het pand gesitueerd. Veel van de inrichting wordt door Mathijs gemaakt. “Tot aan het plafond komen planken zodat we de ruimte zo effectief mogelijk kunnen inrichten. We hebben hier straks toch duizenden titels.” Ook komt er een leeshoekje met een bank waar bezoekers even rustig een boek kunnen inkijken.

Zes dagen per week
De voormalige werkplaats, die in een vorig leven ook al een (cadeau)winkel was, wordt in lichte kleuren geschilderd. In het midden komen drie tafels met daarop uiteraard boeken, waaronder de wekelijkse Top Tien. “We willen er een overzichtelijke maar knusse winkel van maken.”
De drie onderneemsters gaan elk twee dagen per week in de winkel aan de slag. “We zijn van maandag tot en met zaterdag open. Tussen 09.00 en 18.00 uur doordeweeks en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Lid van de Ondernemersvereniging zijn ze kortgeleden geworden. “De Sintactie komt dit jaar nog te vroeg, maar we gaan ons gezicht zeker laten zien tijdens activiteiten. Esther: “En we gaan op termijn ook zelf literaire activiteiten ondernemen!”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook