Boek over 85-jarige geschiedenis Strandbad nu te bestellen”

“Het mooiste strand van heel ons land”

Terwijl de wereld rond 1932 in een diepe economische en politieke crisis verkeert, komt in het stille Edam Nico (Niek) Bouwes met het idee om op het uiterste noordoostelijke puntje van de stad een grote recreatieve voorziening aan te leggen. Bouwes is dan 22 jaar oud. De zoon van een kaashandelaar ziet kansen voor Edam en weet met zijn jeugdig enthousiasme de lokale middenstand, de politiek en enkele grote ondernemers, waaronder de NZH, voor zich te winnen.

Nog geen jaar later, in de zomer van 1933, vindt de feestelijke opening plaats van het Strandbad. Edam moet een alternatief worden voor de Noordzee, met name Zandvoort, en richt zich onder meer op de inwoners van Amsterdam. De tramverbinding tussen de hoofdstad en Edam is hierbij cruciaal. ‘Het mooiste strand van heel ons land’ staat er te lezen op tal van uitingen, waaronder een groot houten bord nabij het Centraal Station, naast het Noord-Hollands koffiehuis.

Dansvloer en zand
De accommodatie bestaande uit voldoende badhokjes, een zandstrand, speeltuin, paviljoen met buitenterras en dansvloer, alsmede tal van voorzieningen in en langs het water van wat dan net niet meer de Zuiderzee genoemd kan worden, is bij aanvang een doorslaand succes.

Duizenden bezoekers
De landelijke pers is lyrisch en de eerste zomer trekken duizenden bezoekers over het Oorgat naar dit zomerse paradijs.

Grote internationale crisis
Het succes is echter van korte duur. De verdergaande crisis, de oorlogsjaren, de blijvende aantrekkingskracht van de Noodzeestranden en de enorme schaarste na de oorlog zorgen er voor dat het Strandbad al snel en langdurig in zwaar weer belandt. Slechts met een uiterst sober beleid weet het toenmalige bestuur de zaak overeind te houden. De accommodatie is in die jaren op zomerse dagen vooral bevolkt met bezoekers uit Edam.

Kentering
Pas halverwege de jaren vijftig volgt er een kentering. Het verblijfstoerisme krijgt in die jaren voorzichtig vorm en groeit uit tot de economische motor van het Strandbad.

Groei
Door de groei van de camping kan het Strandbad weer investeren en wordt de accommodatie stap voor stap vernieuwd en verbeterd. Tot op de dag van vandaag!

Unieke plekje
De sfeer is in al die jaren onveranderd: een gemoedelijke familiecamping met laagdrempelige zwemvoorzieningen, een kleine speeltuin en een paviljoen waar alle rangen en standen zich thuis voelen. Een unieke plek aan het IJsselmeer en daarmee de trots van Edam!

Boek bestellen
‘Het mooiste strand van ons land, 85 jaar Strandbad Edam’ (96 pagina’s) is te bestellen door € 17,50 (+ 6 euro verzendkosten indien u het boek thuisgestuurd wilt krijgen) over te maken op rekening NL83TRIO.0198.4518.14 t.n.v. De Stadskrant. Vergeet niet uw naam en volledige adresgegevens te vermelden! Het boek wordt dan thuisgebracht of u kunt het halen op het kantoor van de Stadskrant. Ook kunt u het boek kopen op het kantoor van de Stadskrant, Grote Kerkstraat 24-b Edam. Of in Kathelijne’s Trouvailles, Lingerzijde 48 in Edam. En in het Strandbad paviljoen aan de Haven en bij VVV Edam aan het Damplein. En in Volendam bij Jan Cas.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook