Bijzondere vondst onder vloer toekomstig kaasmuseum

Bijzondere vondst onder vloer toekomstig kaasmuseum


Een ‘negatief’ met daarop de afbeelding van een onbekende man is recent gevonden onder de vloerplanken van de voormalige Primera Hartje Edam aan het Spui. Het pand wordt momenteel in opdracht van kaasmaker Henri Willig drastisch gerenoveerd zodat er dit jaar een kaasmuseum in gevestigd kan worden. 

Drastisch is feitelijk nog zwak uitgedrukt voor de gigantische en kostbare operatie die momenteel plaatsvindt op de hoek Spui, Prinsenstraat. Het 16e eeuwse monumentale pand wordt van boven tot onder gerenoveerd, waarbij iedere steen opnieuw gebikt en teruggeplaatst wordt.

Pand gesplitst
Ook de houten vloeren en draagbalken worden hersteld of vervangen. Oude details zullen in de nieuwe situatie zichtbaar worden gemaakt. Waaronder een oude stookplek. Het pand is in de kern al bijna 500 jaar oud. “Ooit was het bezit van een Edamse burgemeester. Die heeft in tijden van woningnood het pand opgesplitst in twee delen. En zo is het tot nu altijd gebleven. Het heeft al heel veel functies gehad, vooral als winkel.”

Kaas
Uiteindelijk zal het pand een museaal, toeristische functie krijgen met daarbij uiteraard de verkoop van Edams belangrijkste product: kaas. 

Achterplaats
Tijdens de werkzaamheden kwam onlangs iets bijzonders naar de oppervlakte, vertelt winkelmanager Bessel van Veen. In het zand onder de oude vloerdelen is een klein negatief gevonden. Bessel heeft het negatief laten ontwikkelen en na al die jaren bleek de afdruk van goede kwaliteit. Een knappe man in goed zittend pak kijkt zelfverzekerd op een achterplaats in de lens van de fotograaf. “Het is moeilijk om de tijd te bepalen, maar net voor of net na de oorlog (jaren veertig) lijkt me het meest waarschijnlijke.” Reacties


Nu is natuurlijk de vraag of iemand deze persoon kent en iets over de man of de locatie weet. Mocht u de persoon herkennen dan kunt u reageren via stadskrant@wxs.nl of telefoon 315 370.BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook