Bijzondere vondst

Naar aanleiding van het artikel over een verrassende vondst in een Edamse achtertuin kwam een stroom aan mails op gang richting de Stadskrant. De betonnen vloerdelen met teksten in spiegelbeeld blijken oude steendrukken te zijn.

Eigenaresse Nienke Oort nam contact op met het de directeur van het Steendrukmuseum in Valkenswaard. Die meldde het volgende. “Het zijn oude drukstenen uit de grafische industrie. Deze solnhofen kalkstenen uit Duitsland werden later vervangen door aluminium drukplaten. De tekst is in spiegelbeeld op de steen gezet omdat het een direct drukproces betreft; onleesbaar op de steen, betekent leesbaar op het papier (zoals je een stempel zet). Met de komst van offset wordt er een extra stap aan het drukproces toegevoegd, waardoor de tekst niet meer in spiegelbeeld hoeft te worden geschreven. Waarschijnlijk zijn ze uit de 1e helft van de 20e eeuw. Heel zeldzaam zijn ze niet en de waarde is daarmee ook niet hoog, zeker in deze slechte staat.”
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook