Bijzondere reünie brengt 36 tachtigjarigen samen!

Bijzondere reünie brengt 36 tachtigjarigen samen!

Begin dit jaar spraken drie Edammers - die dit jaar 80 worden - elkaar en kwam het idee op tafel om een reünie te organiseren van klasgenoten uit de lagere schoolperiode. Het was er nooit van gekomen en gelet op de leeftijd was het nu of nooit! Het werd nu, ofwel dinsdag 10 juli aanstaande en de locatie was ook snel gevonden. Het voormalige schoolgebouw van de Sint Agnes aan de Achterhaven, de plek waar tegenwoordig in de Burghwall is gevestigd.

Maar hoe pak je zo iets aan, ruim zeventig jaar na dato?
Een van hen had een klassenfoto van het schooljaar 1946/1947. Toen waren zij leerlingen van de 3e klas van de R.K. St. Agnesschool. Dit was een goed idee om mee aan de gang te gaan.
Maar in dat schooljaar (1946/47) zaten in klas 2 ook leerlingen die dit jaar 80 worden. En ook deze klassenfoto werd gevonden maar nergens stonden namen bij.

Gezamenlijk kwamen ze toch (na ruim 70 jaar) op vele namen, al moest iedereen natuurlijk ‘ontdekt’ worden. Vooral het vinden van de namen van kostschooljongens uit Koningshoeve was een groot probleem.
Hoe kom je aan de ontbrekende namen? Een goed idee was het streekarchief te Purmerend. Daar liep men echter tegen een grote teleurstelling aan. Het bleek dat iemand (uit privacy overweging) alle namen en gegevens had laten vernietigen. Toch lukte het uiteindelijk alle namen, 32 van klas 3 en 28 van klas 2, boven water te krijgen!

Een van de vroegere Sint Agnes schoolgangers ging hier vervolgens mee aan de slag om adressen en verdere gegevens bijeen te sprokkelen. Ook dat is na heel veel speurwerk gelukt!

Van de 60 personen op deze twee foto’s bleken er nog 36 in leven te zijn. Die zijn allen benaderd en iedereen reageerde enthousiast. Helaas zijn er enkele die niet meer in staat zijn om
deze reünie bij te wonen of zien de reis niet meer zitten uit Nieuw Zeeland en Amerika.

Alle anderen komen op dinsdag 10 juli bijeen in de Burghwall aan de Achterhaven.
Daar is voor de hele dag een leuk programma in elkaar gezet, beginnend om 10.00 uur en eindigend om 20 uur. “Een ware happening voor die krasse oudjes”, aldus initiatiefnemer Sjaak Breed.

De organisatoren hopen op mooi weer en dat alles goed zal gaan. De vooruitzichten wijzen er op. Een bijzonder gebeuren is dit zeker na zoveel jaren. Een mensenleeftijd is verstreken sinds de twee foto’s werden gemaakt.            

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook