Bijzonder klassiek concert in Grote Kerk Edam


Symfonieorkest De Philharmonie speelt op zaterdag 30 oktober in de Grote Kerk van Edam de Negende Symfonie van Bruckner en het Vioolconcert van Berg met soliste Carla Leurs, bekend van het tv-programma Maestro. De dirigent is Stijn Berkouwer.
Er zijn een paar overeenkomsten tussen de componisten Bruckner en Berg. Beiden komen uit Oostenrijk en hebben deze composities niet kunnen beluisteren; het waren hun laatste werken en de componisten stierven eerder dan de eerste publieke uitvoering ervan. Anton Bruckner overleed op 72-jarige leeftijd tijdens het werken aan de negende symfonie op 11 oktober 1896, en Alban Berg stierf vlak nadat het stuk af was op 24 december 1935 aan de gevolgen van een insectenbeet, maar 50 jaar oud. 
Bruckner 9e symfonie
Voor Bruckner was de negende zijn laatste stuk waarvan het vierde deel alleen nog maar uit een paar schetsen bestond. De muziek gaat over leven en dood, over spiritualiteit, godvrezendheid. Deze symfonie van Bruckner is het werk van iemand die wanhopig God zoekt en door angsten en twijfel gedomineerd wordt. Hij was zeer religieus en godvrezend, zijn hele leven lang. Zijn werk werd sterk bekritiseerd in zijn tijd en hij heeft zich er vaak toe laten verleiden allerlei ‘verbeteringen’ door te voeren in zijn composities. Zijn negende componeert hij in het bewustzijn of angst, (vermoeden?) dat hij niet lang meer te leven had en dat hij er niet zomaar op kon vertrouwen dat God voor hem een plekje in de hemel had. 

Aanvang concert: 20.15 uur. Toegangsprijs: € 25,- jeugdkaarten € 16,-. Kaarten te bestellen via www.dephilharmonie.nl/concerten of aan de deur! In het laatste geval graag contant betalen er is geen pin. Dat geldt ook voor de drankjes in de pauze!

BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook