Bijzonder huwelijksfeest in De PurmerBijzonder huwelijksfeest in De PurmerALS-patiënt Jos van Baar werkte twee jaar lang aan autobiografie als geschenk voor zijn kleinkinderen
Bijzonder huwelijksfeest in De PurmerZe leerden elkaar op jonge leeftijd kennen als buurkinderen en nadat ze – via een kleine omweg – er achter kwamen dat ze niet meer buiten elkaar konden, werd er vijftig jaar geleden getrouwd. Dit feit wordt normaliter gevierd met andere echtparen en de burgemeester, want we worden allemaal ouder en pas bij 60 jaar huwelijk komt de burgemeester in persoon thuis langs. Maar voor Jos (72) en Coba van Baar-Langeveld (70) maakt de burgemeester een uitzondering. 

Jos heeft ALS en is als gevolg daarvan aan huis gekluisterd. Sinds de ziekte steeds ernstiger wordt heeft Jos bijna twee jaar lang gewerkt aan een boek over zijn leven. Dat werd vrijdag in de mooie ‘familieboerderij’ in De Purmer overhandigd aan onder meer burgemeester Sievers. Maar is vooral bedoeld voor zijn (klein)kinderen, familie en vrienden. En dat zijn er nogal wat!

Tikken met één vinger
Het werd een mooie en emotionele bijeenkomst. Jos – ook wel de burgemeester van De Purmer genoemd - wilde iets nalaten en meegegeven aan met name zijn drie kleinkinderen: Amber, Iris en Lars. Met slechts één functionerende vinger werkte hij dag in dag uit aan wat uiteindelijk een boek van 200 pagina’s is geworden. Hij berekende dat hij daarvoor zo’n anderhalf miljoen aanslagen heeft getikt op zijn mobiel. “Dat is wel inclusief tikfouten”, vertelt Jos, die ondanks zijn ziekte zeer positief in het leven staat.

Levensverhaal
“Ik heb bedacht dat mijn leven niet als een nachtkaars uit moet gaan.” Daarom begon hij zijn rijke leven op te tekenen. Het boek gaat over het kleine jongetje dat in de Purmer opgroeide als boerenzoon. Eigenlijk zou zijn oudste broer de boerderij overnemen maar een ernstig ongeluk gooide roet in het eten, waardoor Jos in beeld kwam. Hij was toen 25 jaar en opgeleid voor de weg- en waterbouw. Na zo’n 15 jaar moest het boerenbedrijf noodgedwongen stoppen. Te kleinschalig om economisch te overleven. Coba en Jan besloten later om vier appartementen te bouwen in de grote opstallen. Dit bedrijfje is inmiddels overgenomen door Marco en Christa. 

Kaasmarkten
Het boek verhaalt over zijn liefde voor Cora, zijn vele hobby’s waaronder het toneel, zijn sporten, zijn zangtalent en vrijwilligerswerk voor de kaasmarkten in Edam, zijn band met De Purmer, zijn mooie herinneringen aan uitstapjes en het afwerken van zijn bucket-list, met onder meer een bezoek aan een concert van Andre Rieu, een Vip-arrangement aan de Johan Cruijff Arena, waarbij hij onder meer Edwin van de Sar ontmoette; kortom een boek over zijn leven.

Zus
In aanwezigheid van burgemeester Sievers overhandigde Jos het boek aan zijn kleinkinderen, kinderen zus Lida (die het boek redigeerde en vormgaf), zijn beste vriend en uiteraard aan zijn vrouw. Met een lach en een traan werd het levenswerk in ontvangst genomen. “Ik ben zo trots op jullie”, gaf Jos zijn naasten mee. 

Zaterdag en zondag werd het huwelijksfeest nog eens vervolgd voor vrienden en familie. Ook zij kregen allemaal een boek. “Ik hoop niet dat ik nu in een gat val”, aldus de vriendelijke familieman die hoopt nog zo lang mogelijk van zijn vrouw en nazaten te genieten. “We kunnen het lot niet beïnvloeden, maar wel hoe we daar mee om gaan”, sprak de burgemeester, die net als alle aanwezigen onder de indruk was van de mooie bijeenkomst.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook