Bewoners seniorencomplex De IJe ervaren grote overlast hangjeugd

Bewoners seniorencomplex De IJe ervaren grote overlast hangjeugd

Het is een ideale plek om in de luwte en uit zicht rond te hangen. Het binnenterrein van seniorencomplex de IJe in Edam waar in totaal 46 appartementen zijn gesitueerd. De meeste bewoners voelden zich hier altijd thuis en ervaarden het wonen als gemoedelijk, veilig en rustig. Helaas neemt de overlast van rondhangende en dealende jeugd de laatste jaren fors toe. Met als gevolg stress en zorgen voor de bewoners.

De bewoners die naar buiten treden willen niet met de naam in de krant. Zij zien het laatste jaar de klachten en overlast flink stijgen. Met de politie, gemeente en Wooncompagnie is al meermaals contact gezocht. Nu er in de maand december ook al twee keer ’s nachts flink overlast is geweest, is de maat vol. De bewoners willen dat hun problemen serieus worden genomen.

Vervuiling
“Er hangen hier veel jongeren rond. Uit het zicht van hun ouders vermaken zij zich met snacks, alcohol, roken en jointjes draaien. Het afval belandt dan onder aan de trappen of in de bosjes. Ook lachgashulsels horen erbij. Nu er ook regelmatig gedeald wordt, wordt de situatie er alleen maar slechter op.”

Plassen en poepen
“Zelf de jongeren aanspreken heeft tot niets geleid, vertelt een van de bewoonsters. Naast de troep die wordt achtergelaten, waaronder peuken, aanstekers en sigarettenpakjes, wordt er ook geplast en is er zelfs gepoept tegen een huismuur…

Scooters
“En overdag wordt de binnentuin geregeld gebruikt door jongens op scooters met meisjes achterop. Of door fietsers: dwars door het gras is blijkbaar de kortste weg richting supermarkt Deen.”
Gevolg is onveiligheid op de binnenplaats en het trottoir en schade aan plantenbakken, buitenstoeltjes en tuin. “We betalen jaarlijks 60 euro per woning voor onderhoud maar het holt alleen maar achteruit. ”

Camera’s
De bewoners willen nu dat er opgetreden wordt en dat de politie de activiteiten vastlegt met camera’s. “ Het gaat doorgaans om jongeren vanaf de hoogste klassen uit de basisschool tot ongeveer 16 jaar. Dat er ook gedeald wordt maakt het echt onveilig. Niet alleen voor ons maar ook voor de jongste jeugd. De overlast duurt inmiddels al vijf jaar!”

Wijkagent Andy Knaap kent het probleem. Hij verwijst de bewoners wat camera’s betreft door naar Wooncompagnie (binnenterrein) en de gemeente (openbare weg). “Wij houden weldegelijk regelmatig toezicht. Dit gebeurt samen met de Boa’s. We adviseren om bij overlast direct de politie te bellen (0900-8844) of bij asociaal gedrag te bellen naar 112. Ook zal ik de klachten delen met het jongerenwerk Edam-Volendam.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook