Bevlogen initiatiefnemers maken van interieurwinkel Dwars een feestje

Bevlogen initiatiefnemers maken van interieurwinkel Dwars een feestje

‘We gaan voor dat ´wauw effect’

EDAM - Dwars. Een betere naam voor de interieurwinkel in kaaspakhuis De Kaashandel aan de Voorhaven had niet gekozen kunnen worden. Dwars in de zin van ‘tegen de stroom in’. Want er zullen er weinigen zijn die het aandurven in tijden van corona een nieuwe onderneming op te starten. En Dwars als synoniem van ‘anders en niet alledaags’ is zeker van toepassing op de woonaccessoires en kleine en grote verwencadeaus. ‘Dwarse Edammers’ Frank van den Berg en Marijke Schipper hebben elkaar gevonden in hun creativiteit en bevlogenheid en zijn van plan van Dwars één groot feest te maken. Voor zichzelf maar vooral voor alle Edammers en dagjesmensen.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om een nieuwe invulling te geven aan het kaaspakhuis aan Voorhaven 129. Initiatiefnemers Frank en Luc van den Berg hadden een bijzonder concept voor ogen. Een creatieve samenwerking tussen diverse ondernemers en zoals het er nu naar uitziet heeft dat goed uitgepakt.

Op de begane grond en een gedeelte van de eerste etage is de interieurwinkel gehuisvest. Op diezelfde verdieping houdt ook De Stadskrant kantoor en hebben Peter Jan van Dijk en Gonny Springer er met hun reclamebureau Graphic Box een plek gevonden. Hetzelfde geldt voor het bedrijf LM Publishers van uitgever Ron Smit. Peke Kuiken bevindt zich met zijn atelier op de tweede etage waar ook nog enkele werkplekken gecreëerd zijn.
Wat betreft de opzet en inrichting van de interieurwinkel is Frank niet over één nacht ijs gegaan.

Er werd contact gezocht met Marijke Schipper, de in Edam woonachtige interieurontwerpster en -styliste die haar sporen ruimschoots heeft verdiend in de wereld van interieurinrichting en zowel vóór als achter de camera’s haar medewerking heeft verleend aan diverse televisieprogramma’s. 

Bevlogen
“Heel spannend, maar vooral heel erg leuk.” Schipper is duidelijk zeer enthousiast over zowel haar betrokkenheid bij Dwars als over de samenwerking. “Heel leuk om te merken dat Frank en ik naadloos op elkaar aansluiten. We zijn beiden heel bevlogen en vinden elkaar in dit creatieve proces. Er was bij mij al langere tijd de wens om een winkel te beginnen. Maar door mijn werk bij televisie en voor zowel de particuliere als zakelijke markt ontbreekt het mij aan tijd. Maar deze constructie, waar ik me met name heb gericht op de inkoop en de inrichting van de winkel, was voor mij goed te combineren met mijn andere werk. Maar ik zal, vooral in de beginperiode, ook veel in de winkel te vinden zijn.”

Want Schipper is meer dan benieuwd naar de reacties. “We hebben ervoor gezorgd dat er voor elke smaak een cadeautje te vinden is, of dat nu voor jezelf is óf voor een ander. De enige graadmeter die ik hanteerde was dat ik het zelf wel leuk moest vinden. Het hoeft niet per se mijn smaak te zijn, maar dus wel smaakvol. En ik ben heel nieuwsgierig naar hoe klanten reageren. Wat vinden ze leuk, waar is behoefte aan en wat missen ze nog? Wij denken zelf dat we een behoorlijk uniek concept bedacht hebben.”

Kracht van Dwars
En dat is nu juist de kracht van Dwars, denkt ook Van den Berg.
“Voor zowel de woonaccessoires als de verwencadeaus geldt dat we gekozen hebben voor verschillende stijlen en smaken. En heel belangrijk: het verloop is groot wat inhoudt dat we ons richten op een snel wisselende collectie. Daarnaast worden producten in eigen beheer ontwikkeld. We willen de bezoekers blijven verrassen. Dat betekent dat klanten, nadat ze een keertje binnen zijn geweest, niet denken van ‘we hebben het wel gezien’. We gaan voor dat ‘wauw effect’.”

Muziekkenner
En dat laatste geldt ook voor de afdeling vinyl, een belangrijk onderdeel van de winkel. Van den Berg, van beroep muziekprogrammeur en al jarenlang een groot verzamelaar van elpees, laat weten dat zelfs de echte kenner verrast zal worden door het aanbod. “Er zitten heel wat bijzondere platen tussen waardoor ook de echte liefhebbers van vinyl aan hun trekken zullen komen. En ook hier geldt dat de collectie steeds wisselt want ik kan putten uit een groot magazijn aan tweedehands elpees.”

Maar ook voor nieuwe elpees kun je terecht bij Dwars, net als voor platenspelers, dab radio’s, streamers, speakers en vinylaccessoires
Wat bijdraagt aan de kracht van Dwars is de combinatie van verschillende aspecten die samenkomen in het voormalige kaaspakhuis. Want Dwars is meer dan een winkel, menen de initiatiefnemers.

Ontmoetingsplek
“Het is een ontmoetingsplek”, aldus Van den Berg. “Niet voor niets staat er in de winkel een grote tafel waar je met een koptelefoon op naar een plaatje kan luisteren en lekker van een kopje koffie kan genieten. De ruimte leent zich ook prima voor exposities en een optreden van een singer/songwriter. Dus ook op cultureel gebied kunnen we een bijdrage leveren. En wat te denken van een wandelroute langs allemaal leuke winkeltjes in Edam. Op zo’n manier kun je elkaar als ondernemer versterken.”

Aanvulling
Dwars vormt een mooie aanvulling op het huidige winkelaanbod. Schipper: “Je ontkomt er bijna niet aan dat je sommige artikelen verkoopt die andere ondernemers ook verkopen. Maar we hebben gezocht naar een aparte invalshoek en dat is ons aardig goed gelukt. Je moet elkaar als ondernemers in een klein stadje als Edam niet benadelen en in de weg zitten maar juist versterken. We zijn daar open en eerlijk over geweest en dat wordt gewaardeerd. We hebben het gevoel dat het ons echt wordt gegund.”

Schipper benadrukt dat klanten zich niet verplicht hoeven te voelen om iets te kopen. “Loop eens binnen, snuffel lekker rond, luister naar een plaatje en neem een kopje koffie. Ik vind het belangrijk dat klanten zich welkom voelen. En ik hoop natuurlijk dat ze onze energie zullen voelen. Dat het voor hen net zo´n feestje zal zijn, als dat het voor ons is.”

Zodra het weer kan, wat betreft de corona maatregelen, is Dwars open van woensdag tot en met zondag. Tot die tijd kan er, met ingang van 14 april april, op afspraak gewinkeld worden.
Carla Knelange
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook