Banjeren door en buiten Edam

Marieke Janzen, woont al jaren met groot plezier in Edam. Ze werkt in Enkhuizen als groepsleerkracht op verschillende basisscholen in allerlei verschillende groepen, van kleuters tot en met groep 8. Ze had al jaren een plan om met kinderen op ontdekking te gaan in de natuur om hen heen, dichtbij huis. 

Geen ingewikkelde plannen, geen poespas, alleen wandelen, kijken, luisteren, ontdekken wat er allemaal buiten gebeurt.  In de zomervakantie besloot ze om maar eens gewoon te beginnen. Via de leuke FB pagina van ‘Edammer Doe dingen’, besloot ze eerst maar eens te peilen of er belangstelling van kinderen en hun ouders was . Dat bleek en de week daarna is het banjeren gestart met een heerlijke wandeling naar het ‘Schelpenstrandje’ aan de dijk met enkele enthousiaste kinderen! 

De tochten worden niet echt gepland van te voren, maar zo’n twee keer per maand is wel een streven.  Daarbij is voorlopig gekozen voor kinderen van ongeveer 8 t/m 10 jaar. De laatste banjertocht was afgelopen zondag 5 september. Een prachtige warme nazomerdag! “Samen met:  Fiene, Fenna, Femke, Kim, Elin, Vic en Manu hebben we het kleine natuurpark bij de Watermolen verkend. Ondanks de zomerse dag merkten we al dat de herfst voorzichtig aan het terrein van de zomer overneemt.” 

Er waren al veel bessen te zien zoals van de vlier en de gemeente had het gras en riet gemaaid, wat heerlijk rook. “De kinderen mochten zelf allerlei dingen zoeken en die hebben we aan het eind op een groot laken gelegd als een prachtig natuurkunstwerk! Het was echt bijna twee uur genieten met deze enthousiaste groep!” 

Fiene schreef: Ik ben 2x mee geweest met banjeren en ik vond het erg leuk! De juf legt de dingen over de natuur goed uit en ik vind het fijn om met de groep door het park te lopen. Het was een aardige juf en het was heel gezellig. Ik zou graag nog een keer meegaan! En Manu schreef: Ik hou veel van de natuur en daarom vond ik het wel goed dat we afval gingen opruimen. Het samen maken van een natuurschilderij was heel leuk om te doen, daardoor vonden wij allemaal bijzondere dingen. De tijd ging alleen te snel, want het was helaas alweer zo voorbij. Ik ga heel graag nog een keer met Marieke mee banjeren!

En dat kan! Er wordt ongeveer 2x per maand gebanjerd op de zaterdag of zondagmiddag en dit van te voren aan op de FB pagina ‘Edammer Doe Dingen’. Er kunnen maximaal 10 kinderen per keer mee en de kosten zijn € 2.50 per kind. Start is meestal bij het buurtgebouw  ‘de Singel’ op de Burgemeester Versteeghsingel in Edam.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook