Antiekzaak aan Voorhaven krijgt nieuwe invulling

Antiekzaak aan Voorhaven krijgt nieuwe invulling

Van antiek naar authentiek

Nee, hij is niet dood. De lakens hangen voor de ramen omdat de winkel van Johan Dierdorp wordt leeggehaald en opnieuw ingericht. Na bijna dertig jaar stopt hij met zijn antiekzaak aan de Voorhaven. Zijn winkel wordt voortgezet door Karin Blom als een private sale. Op haar eigen manier, met haar eigen spullen, maar wel in dezelfde sfeer.

Samen zijn ze druk bezig met schoonmaken, opruimen en het opnieuw inrichten. Een bijzonder moment van overdracht. Waar Johan Dierdorp na dertig jaar stopt met zijn antiekwinkel, gaat er voor Karin Blom een jarenlang gekoesterde droom in vervulling. Johan: “Het is vooral heel bijzonder dat ik nog een huurder heb weten te vinden.”

Bredere etalage
Ze zijn al bijna twee maanden bezig. Johan: “Er zijn al heel wat spullen weg, een deel is opgeslagen en een deel breng ik naar de veiling.” Behalve een paar lampen zullen ook de vitrines en toonbank in de winkel blijven. De etalage is op verzoek van Karin door Johan zelf een stuk breder gemaakt en nu de winkel bijna leeg is, kan hier en daar achterstallig onderhoud worden opgepakt.

Een aantal lichamelijke gebreken in het recente verleden is voor Johan de reden om te stoppen. “Nu voel ik me goed, ik ben gezond, dit is dus een goed moment. Nu kan ik ook nog helpen waar nodig, alles alleen moeten doen in de middenstand is gewoon moeilijk.”

Tijd vliegt om
Het laat gotische pand uit 1560 is sinds 1982 in het bezit van de familie Dierdorp. “Toen ik het kocht, was het in slechte staat. De achtergevel is nog authentiek, de voorgevel is in de 19deeeuw vervangen voor een lijstgevel, dat was toen in de mode. Eerst hadden we in eind jaren 80 een viswinkel als huurder, dan kun je nog zien aan de tegels aan de wand. Die winkel liep alleen niet, net als de babykledingzaak die daarna erin zat. Vlak daarna ging een groep vrouwen kunst verkopen en vroeg of ik niet mee wilde doen met wat antieke spullen. Daar was ik altijd al mee bezig, dat is ook niet iets dat komt aanwaaien. Aanvankelijk had ik een handel in antieke bouwmaterialen. De dames zijn er in 1991 mee gestopt en ik ben toen samen met mijn broer verder gegaan en vanaf 1993 alleen. Dat is bijna dertig jaar, het is omgevlogen.”

Spannende twist
Johan kende Karin omdat ze vaker in zijn winkel kwam, tijdens Waterdag kwam ter sprake dat hij misschien wel wilde stoppen. Karin: “Ik droomde altijd al van een winkel aan huis. Dus nu dit op mijn pad komt, moet ik er voor gaan. De spullen die ik wil verkopen is mijn privé verzameling. Ik kocht 40 jaar geleden voor het eerst een gek object, ik ging steeds groter wonen dus mijn verzameling groeide mee. Nu woon ik kleiner en dan merk je eigenlijk hoeveel spullen je wel niet hebt. Hele mooie, bijzondere spullen, niet iets wat je zomaar naar de kringloop brengt. Het zijn dingen die ik heb gevonden tijdens reizen, van kunstenaars of met een spannende twist. Echt uniek en authentiek. Kleding van high end merken zoals People of the Labyrinth, Dolce & Gabbana, Dries van Noten of het servies van Fornasetti. Maar ook kettingen uit Afghanistan, kleden uit Marokko, kerstballen beschilderd door de Amsterdamse kunstenaar Fabrice, circuspaarden of een spiegel uit Bali.”

Ibiza
“Ik zit veel in het buitenland, vooral Ibiza. Daar is een soort Waterloopleinmarkt waar ik ook op sta,  daar loop ik nu weer met andere ogen. Ik had mezelf een halt toe geroepen, dat ik echt niets meer mag kopen, maar nu met de winkel in het vooruitzicht, mag dit weer wel.”

Noordermarkt
Johan: “Ik kocht altijd veel in op markten zoals de Noordermarkt, veilingen of van particulieren. Je koopt meer in dan je verkoopt en zo groeit het vanzelf dicht. Dat zit in je bloed, dat zie ik ook bij Karin, ze heeft dezelfde natuur.” Karin vervolgt: “Voor mij is het belangrijkste dat het mijn eigen ding blijft. ik ga niet naar een beurs om spullen in te kopen, geen massa, maar echt unieke dingen die dus eerst een plekje bij mij thuis hadden. Het is dus eigenlijk een private sale, vandaar ook de naam: Privatestuff4sale

Open karakter
Zolang er hard wordt gewerkt, hangen er lakens voor het raam. Johan werd laatst al aangesproken door iemand die dacht dat hij dood was.” Karin: “We hebben er toen maar wat lampjes bij gehangen nu, als een teken van leven.” In de loop van het nieuwe jaar zal de zaak open gaan. “Hoe de opening van de zaak precies zal zijn, is nog onduidelijk. Het streven is wel om een vaste dag in de week open te zijn, maar dat moet nog een beetje groeien, mensen kunnen eventueel op afspraak terecht. “Het is belangrijk dat de winkel een open karakter krijgt, iedereen is welkom om de spullen te komen bekijken. Het is leuk om in een winkel te komen waarvan je niet weet wat je kunt verwachten, dat was ook altijd zo bij Johan in de zaak. Als ik bij mijn persoonlijke stijl blijft, ontstaat vanzelf mijn eigen sfeer.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook