Afleiding bij Het Lokkemientje

Afleiding bij Het Lokkemientje

“Onderzoeken wijzen uit dat mensen gelukkiger zijn als ze in het groen zitten”

Ondanks deze rare tijd, gaat de natuur gewoon door. Na een winter zonder kou, begon het voorjaar met een intelligente lockdown. Voor veel mensen was de periode van thuis-quarantaine een mooi moment om de tuin aan te pakken. Het Lokkemientje is dan ook, volgens de richtlijnen van het RIVM, geopend gebleven en kon de klanten afleiding bieden in de vorm van prachtige planten, zomerbloeiers en tuindecoraties.

Voordat ons land in de greep kwam van de Cornoa-crisis, was er een halfbakken winter die langzaam leek over te gaan. In plaats van ijs en kou, was er veel regen en warm weer. Het klimaat is aan het veranderen. Dit heeft voor ons allemaal gevolgen en dat geldt zeker voor een ieder die zich professioneel met de natuur bezighoudt. Johan Grootendorst van tuincentrum ’t Lokkemientje vertelt wat het betekent voor zijn branche en hoe ze hiermee omgaan, welke uitdagingen en vooral kansen dit kan bieden voor zijn winkel, maar ook zijn klanten. “Voor de natuur is het gewoon echt beter om een stukje kou te krijgen in de winter,” legt Johan uit. “Het is beter voor de grond, bomen komen in de vrieskou echt tot rust en je raakt wat ongedierte kwijt.”

Veranderend klimaat
Het verschil tussen de seizoenen is minder scherp. “Nu de winters minder hevig zijn, kiezen we eerder planten die eigenlijk niet winterhard zijn. Wat houdt je tegen om een plant die niet tegen -20° kan in de tuin te zetten, eigenlijk niets. Misschien komt er over tien jaar een strenge vorst, maar dan heb je er al die tijd plezier van gehad. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer palmen in de tuin bij mensen, die kan voor langere tijd geen strenge vorst hebben, maar dat levert geen problemen meer op. Voor ons is het niet altijd onprettig, met vorst kunnen we natuurlijk niet zo veel. Als het echt zes weken vriest, zijn alle snoeiklussen wel gedaan. Nu kunnen we de hele winter doorwerken. De winterperiode is eerder klaar, dat betekent voor onze bedrijfsvoering dat het snoeiwerk voor bepaalde soorten eerder gedaan moet worden. Sommige bloeiende bomen, zoals een berk, kan alleen gesnoeid worden als volledig in rust zijn. Normaal had je daar langer de tijd voor, nu moet dat voor december echt klaar zijn.”

Minder tegels
Behalve winters zonder ijs, hebben we ook te maken met veel meer grote hoeveelheden water. In Amsterdam gelden er nieuwe regels voor de invulling van de tuin, minder verharding om wateroverlast te voorkomen. “Daar ben ik alleen maar voor. Je ziet gewoon veel tegels en plantenbakken in tuinen. De grond werkt als een spons, maar moet daar wel de mogelijkheid toe krijgen. Toen ik vroeger op school zat werd ons als mooie verdeling voor een tuin geleerd: 1/3 gras, 1/3 planten en 1/3 bestrating. Dat gaat eigenlijk nog steeds op. Ik hou niet echt van een verbod of een verplichting wat mensen met hun tuin moeten doen, wat dat betreft ben ik een echte liberaal. Maar ik vind dat er goed advies moet zijn en mensen gestimuleerd moeten worden om minder te verharden en tuinen zo groen mogelijk te maken.”

Langer naar buiten
De verandering in het klimaat brengt ook weer nieuwe problemen met zich mee. “Neem de processierups, die hebben hier geen last meer van de kou en kunnen hier goed leven.” Tegen ongedierte biedt het tuincentrum steeds meer ecologische en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. “Dat juichen wij natuurlijk toe. We hebben bijvoorbeeld vangbakken voor motten zoals de buxusmot. Dat werkt echt goed, mijn buxus leeft gewoon nog. Tegen luizen kunnen lieveheersbeestjes worden ingezet, die kun je via ons bestellen.” De temperaturen zijn de laatste jaren een stuk hoger. We kunnen langer en meer buiten zitten. “De tuin wordt steeds meer gezien als een buitenkamer. Qua buitenplanten is er niet veel vernieuwing, behalve op productniveau zijn er nieuwe varianten. We hebben ook een vaste groep klanten die daarvoor komen, op zoek naar bijzondere soorten. Ik ben ook altijd blij als ze terugkomen met feedback. Complimenten hoor ik natuurlijk graag, maar ook als een plant het niet goed doet, wil ik het graag weten. Zeker als het om een nieuwe soort gaat, wil de kweker dit soort dingen ook graag weten.”

Extra groen in huis
Ondanks de rare tijd, bleven de klanten de weg naar het tuincentrum vinden. Op zoek naar wat afleiding. “Ik ben blij dat we ondanks alles toch onze klanten iets hebben kunnen bieden. Er zullen denk ik blijvend dingen veranderen. Mensen zullen meer thuis gaan weken, in huis kan extra groen zeker geen kwaad. Droge lucht in huis of last van droge ogen, al dat soort dingen zijn voorbij met meer planten in huis. Veel planten werken specifiek luchtzuiverend. We kunnen ook goed adviseren.” Voor mensen zonder groene vingers is er is een nieuwe collectie zijdebloemen. “Steeds meer mensen zien dat je een boeket bloemen voor € 30 kunt kopen en daar een week je van kunt genieten of € 100 uitgeven en een bos hebben waar je het hele jaar plezier van hebt. Allerlei onderzoeken wijzen uit dat mensen gelukkiger zijn als ze in het groen zitten, daar helpen wij graag een handje bij.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook