Aanloop Bakhuis de Koophandel ‘overtreft de verwachtingen’

Aanloop Bakhuis de Koophandel ‘overtreft de verwachtingen’

De bakkerij loopt boven verwachting! Sinds twee maanden ruikt het naar vers brood in plaats van kaas in wat is omgedoopt tot Bakhuis de Koophandel. In de historische omgeving van de kaaspakhuizen van de Gestam weten vele inwoners inmiddels de weg te vinden naar heerlijk desembrood. De combinatie met de vele kazen van de Gestam blijkt een schot in de roos.

Nick Kos is blij dat hij inmiddels werkt met de nieuwe, grote oven. Elke dag bereidt hij het brood voor de dag erna. “Het lange fermentatieproces zorgt mede voor de smaak.” Hij heeft zojuist 18 broden in de oven geplaatst en is ondertussen bezig met het ‘inwassen’ en  ‘afdraaien’ van het deeg.

Ambachtelijk
Ondertussen helpt Carin, echtgenote van Nick, een klant. Aan de lange tafel staat de koffie te wachten, maar het gesprek wordt regelmatig onderbroken voor nieuw bezoek. “Het loopt ontzettend goed. Mensen waarderen het totaalplaatje: de beleving van het pakhuis en het  ambachtelijke productieproces, het proeven van brood en kaas, de geur en natuurlijk de smaak, textuur en kwaliteit van onze producten.”

Carin vertelt dat ze heel blij is met de leuke reacties. “We hebben zelfs klanten die helemaal geen brood meer aten. Maar die nu weer elke morgen de dag beginnen met een lekker broodje.”

Het roer om
Ze staan dan ook elke dag op met een glimlach. Nadat Nick zich na een ontslag heroriënteerde op nieuw werk, besloot hij een opleiding te volgen bij het Bakery Institute in Zaandam. Carin werkte al enige tijd in de proeverij van de Gestam en was dus bekend met de locatie. Toen een andere medewerkster stopte was dat het moment om te praten over een overname.

Na twee maanden is alles op orde! De nieuwe oven heeft voldoende capaciteit om de vele tientallen broden te bakken. Ook voor de andere apparatuur is voldoende ruimte in het pakhuis, dat inmiddels goed op temperatuur is als gevolg van de warme oven.

Franse complimenten
Naast complimenten van de inwoners van Edam-Volendam ontvingen ze recent ook een groot compliment van een Frans echtpaar. “Deze mensen hadden tijdens hun bezoek aan Nederland nog nergens lekker ‘Frans’ brood geproefd. Totdat ze hier het pakhuis in kwamen lopen.”
En een echtpaar uit Bergen kwam van de week speciaal terug voor een brood, nadat ze eerder per toeval het Bakhuis waren ingelopen.

Nostalgie
Nick: “Wat ook leuk is dat veel Edammers en Volendammers nostalgie voelen als ze hier binnenstappen. Alleen Edam telde vroeger al ruim dertig bakkers. Onze initiatief wordt als een mooie aanvulling gezien op het huidige winkelbestand.”

Assortiment
Het assortiment bestaat voorlopig uit vijf desembroden: spelt, meergranen, volkoren, Frans wit, stokbrood met in het weekend noten-vruchten en op zondag croissants. “Die komen van Jaap Molenaar uit Volendam, die een bakkerij is begonnen in Amsterdam. Wij bakken ze hier af.”
Daarnaast verkopen ze scones, ciabatta en groentebroodjes. “We zullen voorlopig geen belegde broodjes verkopen, maar komen wel met meer broodjes die ‘zo uit de hand gegeten kunnen worden’.

Richting de toekomst wil Nick erkend worden als leerbedrijf. “En meer producten ontwikkelen. Maar daar hebben we op dit moment gewoonweg nog geen tijd voor gehad.”

Ze genieten allebei van het nieuwe leven. “Het geeft enorm veel voldoening. Klanten stellen veel vragen en we leveren ook grondstoffen aan thuisbakkers.”

Pianowandeling
Een officieel openingsmoment moet er nog van komen en tijdens de Pianowandeling komt een grote Pianola in het pakhuis te staan. “We willen echt onderdeel worden van de lokale gemeenschap. Deze locatie is wat dat betreft een perfect uitgangspunt!”

Bakhuis de Koophandel is open van woensdag tot en met zondag. Vanaf 08.00 uur tot en met 17.00 uur doordeweeks op zaterdag sluit de winkel om 16.00 uur en op zondag rond 14.00 uur.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook