50 jaar verlenging levensduur rioolbuizen met folie, kous en UV-stralin

50 jaar verlenging levensduur rioolbuizen met folie, kous en UV-stralin

Het is een relatief duur proces maar met veel voordelen! In de gemeente Edam-Volendam wordt momenteel een traject van zo´n tweeëneenhalve kilometer rioolbuis voorzien van een ´kous´, bestaande uit glasvezel, geïmpregneerd met polyesterhars.

Om die kous makkelijker door het buizenstelsel te trekken wordt vooraf folie rondom aangebracht. Nadat de kous met een lier door de buis is getrokken wordt het met luchtdruk ´opgeblazen´ en zorgt UV-licht voor harding, waarna het riool weer voor vele jaren probleemloos gebruikt kan worden.

Wekenlang in hotel
Ze zijn al enkele weken bezig in Edam-Volendam, vertelt David, 2e voorman bij het leidingrenovatiebedrijf (Aarsleff)  uit Uitgeest. Zelf komt de voorman uit Brabant, waardoor hij wekenlang in Hotel Volendam bivakkeert.

280 meter
Er wordt gewerkt van put naar put over een maximale afstand van 280 meter. Terwijl een medewerker in het riool het proces begeleidt, rolt de folie via een laadwagen richting de inspectieput. Bij de put verderop aan de Wijngaardsgracht is een derde persoon bezig om via een lier het proces te begeleiden.

Kort douchen
Vooraf is gevraagd aan bewoners om zo min mogelijk gebruik te maken van het toilet, douche of wasmachine. `We spoelen het stelsel eerst schoon, waarna we starten.`.
gelet op de snelheid van werken kan doorgaans binnen redelijk korte tijd weer gewoon gebruik gemaakt worden van genoemde voorzieningen. `Maar waar het echt om gaat is dat deze techniek er voor zorgt dat je hele straten niet meer hoeft open te breken. En dat de levensduur van een buis met maar liefst 50 jaar gegarandeerd is!`


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook