36e Pieperrace Volendam – zaterdag 6 en zondag 7 april 2019

36e Pieperrace Volendam – zaterdag 6 en zondag 7 april 2019

Al 36 jaar houd de stichting Pieperrace de herinnering in ere hoe de Volendamse kwakken( botters) gedurende de periode 1943 1945 werden gebruikt om aardappels over te zeilen van Friesland naar –onder andere – de Amsterdamse ziekenhuizen. In de winter van 1944 was door hongersnood het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam ten einde raad. Op kerstavond 1944 tijdens de hongerwinter, werd het ziekenhuis uit de nood gered door Volendammer vissers onder leiding van de rector van het OLVG Sijmen Mol.

Hij ging op de fiets naar zijn geboortedorp Volendam met in zijn hoofd de noodkreet : als er niet spoedig gezorgd wordt voor een grote hoeveelheid aardappelen dan slaat de hongersnood in het ziekenhuis volop toe. Hij bracht een aantal vissersschepen met bemanning bijeen om het IJsselmeer over te steken om in Friesland zoveel mogelijk aardappelen te halen. Diverse tegenslagen moest de vloot overwinnen. Mist, dreiging van vorst maar ook de Wasserpolize

Met prachtig helder weer begonnen de botters een paar dagen later aan de terugtocht. Nu en dan vlogen Spitfires langs , maar ze gingen niet tot schieten over. Dankzij de dapper inzet van rector Mol, de bemanning en allen die hielpen bereikten de aardappelen het ziekenhuis dat met zuinigheid en beleid tot de bevrijding deze piepers heeft kunnen eten.

Om deze gebeurtenis te blijven herinneren en eren gaven 36 jaar geleden Jan Veerman uit Volendam en zijn vrienden hun jaarlijkse wedstrijd voor botters, tjalken en klippers de naam Pieperrace.

Het 36 jarig bestaan van de wedstrijd word op zaterdag 4 en zondag 5 april gevierd met een mooie wedstrijd over twee dagen, een fotowedstrijd en muziek aan de wal van drie fanfare looporkesten.

In verband met de viering van 75 jaar vrijheid zijn er dit jaar extra activiteiten. Er is een uitgebreide warenmarkt in de Zeestraat en op zaterdag 4 april wordt het verhaal van de Pieperrace een aantal malen verteld door een verteller in de Afslag op de Dijk in Volendam.

De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems zullen deelnemen aan de wedstrijden. Er wordt gevaren in verschillende klassen
platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Start tussen 10.00 en 11.00 uur en finish tussen 16 en 17 uur . Ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de “bruine vloot” een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal ‑ net als vorige jaren ‑ in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Op Vrijdag 3 april in de haven van Volendam verwacht en kan er al genoten worden van de vele schepen (naar verwachting zo’n 50 ). Er kan dan voor de wedstrijd worden ingeschreven.

voor nadere informatie www.pieperrace.nl.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook